Στην Ισπανία το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

Γρίπη των χοίρων
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 13:17
UPD:13:54

A- A A+

Στην Ισπανία επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε έναν από τους δέκα ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου, ενώ όπως διευκρινίστηκε συνολικά 17 άτομα είναι υπό παρακολούθηση. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν προειδοποιεί τους πολίτες να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις πληγείσες περιοχές.

«Προσωπικά, θα προσπαθούσα να αποφύγω τα μη απαραίτητα ταξίδια σε περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον καθέναν προσωπικά, αλλά και για την εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλους», δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για τα θέματα υγείας, Ανδρούλα Βασιλείου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανδρούλλα Βασιλείου: Παρακολουθούμε την κατάσταση

Ανδρούλλα Βασιλείου: Παρακολουθούμε την κατάσταση

Δύο γυναίκες παρουσίασαν συμπτώματα της γρίπης των χοίρων στην Ισπανία, ανεβάζοντας σε δέκα τον συνολικό αριθμό των πιθανών κρουσμάτων.

Μια 21χρονη γυναίκα, που επέστρεψε από το Μεξικό στις 22 Απριλίου νοσηλεύεται από χθες το βράδυ στο Χελίν της νοτιοανατολικής Ισπανίας. Ο φίλος της βρίσκεται σε νοσοκομείο της Αλμάνσα από το Σάββατο. Η περίπτωσή του σήμανε συναγερμό στις ισπανικές υγειονομικές αρχές.

Η νέα γυναίκα παρουσιάζει πυρετό, αλλά η κατάσταση της υγείας της εξελίσσεται ικανοποιητικά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Επίσης μια 21χρονη γυναίκα που επέστρεψε πριν έξι ημέρες από το Μεξικό νοσηλεύεται στην Βαρκελώνη. Συνολικά δέκα πιθανά κρούσματα της γρίπης των χοίρων έχουν εντοπιστεί σε διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας.

Η υπουργός Υγείας της χώρας Τρινιδάδ Χιμένες δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση ελέγχεται. "Εχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε πιθανή εξάπλωση του ιού", επεσήμανε.

Εντείνονται οι φόβοι για πανδημία

Εντείνονται οι φόβοι για πανδημία

Την ίδια ώρα αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε ένας Βρετανός, που είχε επιστρέψει από το Μεξικό και εμφάνιζε συμπτώματα γρίπης.

Ο Κρις Κλαρκ, επιχειρηματίας από το Νορθάμπτονσιρ της κεντρικής Αγγλίας, ο οποίος έλαβε αγωγή με αντιγριπικά φάρμακα μετά από την επιστροφή του από το Μεξικό, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε στη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας, ήταν αρνητικά τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ο επικεφαλής της Τζάστιν Μακράκεν δήλωσε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο κάποια κρούσματα της γρίπης να σημειωθούν και στη Βρετανία.

"Με δεδομένο τον τρόπο εξάπλωσης ανά τις ΗΠΑ, με κρούσματα τώρα στο Μεξικό, εντός των ΗΠΑ και τον Καναδά, θεωρώ ότι είναι λογικό να αναμένουμε και εδώ κρούσματα", δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις όταν παραπονέθηκαν για ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης επιστρέφοντας από το Μεξικό στις 21 Απριλίου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους αναμένονται αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα χθες Κυριακή, αρνητικά βγήκαν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν τα μέλη του πληρώματος μίας πτήσης της British Airways που επέστρεψε από το Μεξικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή