Βουλγαρία: Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη των χοίρων

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 15:54
A- A A+

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη δημόσια υγεία στη Βουλγαρία, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τη «γρίπη των χοίρων».

Οι εξελίξεις στο Μεξικό, όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά και θάνατοι από τη νόσο, αποτελούν πρώτο θέμα στα βουλγαρικά ΜΜΕ, μετά και την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η ασθένεια είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στο αεροδρόμιο της Σόφιας ήδη έχουν εγκατασταθεί δύο ειδικές θερμικές κάμερες παρακολούθησης με σκοπό να εντοπίζονται αμέσως επιβάτες με πυρετό που υπερβαίνει το κρίσιμο όριο των 37,5 βαθμών Κελσίου.

Σε αυτή τη φάση, η Βουλγαρία δεν προτίθεται να απαγορεύσει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στο Μεξικό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ντραγοβέστ Γοράνοφ. Συνέστησε ωστόσο στους Βούλγαρους που επισκέπτονται τη χώρα αυτή να τηρούν αυστηρά μέτρα προσωπικής υγιεινής και να αποφεύγουν με κάθε τρόπο τους πολυσύχναστους χώρους.

Εν τω μεταξύ, κρούσμα της νόσου του Newcastle ή ψευδοπανώλης των πτηνών καταγράφηκε σε χωριό της νοτιανατολικής Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Βοντάτς της περιφέρειας Κίρτζαλι 130 οικιακά πτηνά προσβλήθηκαν από την επικίνδυνη νόσο, που δεν επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Από την κτηνιατρική υπηρεσία δόθηκε οδηγία για θανάτωση των πτηνών και ανακοινώθηκαν μέτρα, με στόχο τον περιορισμό εκδήλωσης περαιτέρω εστιών

της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή