Συνάντηση Κ. Καραμανλή με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 22:18
UPD:23:35
A- A A+

Με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο αλλά και την ηγεσία της ελληνικής μειονότητας συναντήθηκε σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός εκφώνησε λόγο σε πανηγυρική συνεδρίαση του αλβανικού κοινοβουλίου, όπου υπό το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών διαβεβαίωσε τους γείτονες ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος, στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ελπίζουμε σύντομα μελλοντικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται στον όγκο των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα και τόνισε: «Η δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και - το τονίζω - θα εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στην Αλβανία παρά την δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια συγκυρία, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας».

Ο κ. Καραμανλής μετέβη στη συνέχεια στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση μισής ώρας με τον κ. Αναστάσιο. «Στο πρόσωπό σας βλέπουμε όχι μόνο τον εμπνευσμένο, δραστήριο πολιτικό ηγέτη της Ελλάδας, αλλά συγχρόνως τον αποφασιστικό αγωνιστή για την συμφιλίωση των λαών των Βαλκανίων, για την ειρηνική συνύπαρξη μέσα σε κλίμα δικαιοσύνης, διαφάνειας και αμοιβαίου σεβασμού» ανέφερε υποδεχόμενος τον κ. Καραμανλή ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90 έχει συστηματικά εργασθεί για την ειρηνική συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό των θρησκευτικών κοινοτήτων, προσφέροντας κατά κοινή ομολογία πειστικό παράδειγμα υπερβάσεως των αντιθέσεων και αρμονικής συνεργασίας. Σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας της χώρας - 1992 , 94, 97, 99 - έχει πρωτοστατήσει στην ειρήνευση, τη συμπαράσταση των αδυνάτων και τη συμφιλίωση διαφόρων ομάδων. Ακόμη, με την συμμετοχή σε διεθνείς θρησκευτικούς οργανισμούς συμβάλλει πολλαπλά στην ειρηνική συμβίωση στην ευρύτερη περιοχή».

Αργότερα ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο ξενοδοχείο, εκτός του προγράμματος της επίσημης επίσκεψης, τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Βαγγέλη Ντούλε και της μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοια κ. Βασίλη Μπολάνο, με τους οποίους συζήτησε προβλήματα που αφορούν στους Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει αύριο στην Αθήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή