Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 09:53
A- A A+

Κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα είναι η γρίπη των χοίρων και οι διαστάσεις που λαμβάνει παγκόσμια. Αλλα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο είναι η αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Οραμς, η χθεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια, οι κινήσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, καθώς και η παρασημοφόρηση του απερχόμενου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Μπισμπίκα.

Η «Αλήθεια» με πρωτοσέλιδο θέμα, υπό τον τίτλο «Στα αεροπλάνα ο κίνδυνος», γράφει ότι όλοι οι Κύπριοι του Μεξικού καθώς και οι επισκέπτες που επιστρέφουν ήδη είναι καλά και δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό των χοίρων, ο οποίος ωστόσο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταφερθεί στην Κύπρο με ενδιάμεσες πτήσεις τις οποίες οι επιβάτες να μην δηλώνουν στις αρχές για τη λήψη μέτρων. Αλλού γράφει ότι η Επίτροπος Υγείας του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι είναι απίθανη η παρεμπόδιση του ιού και στην Κύπρο, ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Νίκος Νουρής δήλωσε ότι τα αποθέματα αντι-ικών φαρμάκων είναι 7,5% ενώ η οδηγία της ΕΕ είναι 10%.

«Η Μάχη», με τίτλο «Πορτοκαλής συναγερμός στην Κύπρο», γράφει ότι πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο Υπουργείο Υγείας για συντονισμό ενόψει της νέας απειλής της γρίπης των χοίρων και ότι σε ετοιμότητα είναι τα αεροδρόμια, λιμάνια και νοσοκομεία για αντιμετώπιση της κατάστασης σε περίπτωση εμφάνισης τυχόν κρούσματος της γρίπης των χοίρων στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι φρένο στις καταπατήσεις και στις παράνομες αγοραπωλησίες περιουσιών Ε/κ στα κατεχόμενα αναμένεται να βάλει η σημερινή ετυμηγορία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Οραμς.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Εξαπλώνεται ο ιός – φονιάς», γράφει ότι επαληθεύτηκαν οι φόβοι ότι το νέο επικίνδυνο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων θα φθάσει και στη γηραιά ήπειρο. Προσθέτει ότι ένας Ισπανός και δύο Βρετανοί είναι οι πρώτοι επιβεβαιωμένοι φορείς ενώ δεκάδες τα ύποπτα κρούσματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλού γράφει ότι πρόταση με την οποία ελπίζει ότι θα πετύχει το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη συζήτησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Συμβούλιο Αρχηγών και προσθέτει ότι οι εξελίξεις μεταφέρονται στις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη.

«Η Σημερινή», με πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο «Εφιάλτης πανδημίας», γράφει ότι παγκόσμια κινητοποίηση προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου της γρίπης των χοίρων ως αποτέλεσμα της οποίας πέθαναν μέχρι χθες 149 άτομα μόνο στο Μεξικό. Αλλού γράφει ότι δυσφορία προκαλούν στην Κυβέρνηση και σε πολιτικά κόμματα οι πιεστικές παρεμβάσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ καθώς ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ξεκίνησε κύκλο πιέσεων επί του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και πολιτικών ηγετών με στόχο την επίσπευση των συνομιλιών και την εξεύρεση λύσης.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σε καραντίνα ο πλανήτης», γράφει ότι με την ενεργοποίηση της Επιτροπής παρακολούθησης ασθενειών, τη σύσταση ομάδων κρίσης στα κρατικά νοσηλευτήρια, την επιστράτευση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης στα αεροδρόμια, η Κύπρος γυρίζει μαζί με την ανθρωπότητα ολόκληρη στη δίνη της γρίπης των χοίρων που έστειλε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους στην αμερικανική ήπειρο. Αλλού γράφει ότι η σχέση που θα τηρήσει η Λευκωσία κατά την αξιολόγηση της Αγκυρας από την ΕΕ το Δεκέμβριο δεν έχει οριστικοποιηθεί και θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Φασιστική επίθεση», γράφει ότι επίθεση από εθνικιστικά στοιχεία δέχθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ Κώστας Γενάρης στις 24 Απριλίου που όχι μόνο προσπάθησαν να τον παρεμποδίσουν να ασκήσει το λειτούργημά του, αλλά τον έβριζαν ότι «συναγελάζεται με τους Τούρκους στα κατεχόμενα». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για την τελετή παρασημοφόρησης του απερχόμενου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπισμπίκα από τον Πρόεδρο Χριστόφια και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος καλωσόρισε και τον νέο Αρχηγό Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail», με τίτλο «Ο κόσμος σε αναμμένα κάρβουνα λόγω φόβων για τη γρίπη», γράφει ότι το Μεξικό δηλώνει ότι ο νέος ιός γρίπης σκότωσε 149 άτομα και διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων στη χώρα την ώρα που ο ιός εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, αυξάνοντας τους φόβους μιας πανδημίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ικανότητα των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν επιτράπηκε σε καταδικασμένο δολοφόνο να εργοδοτήσει 19χρονη από τη Δομινικάνικη Δημοκρατία ως οικιακή βοηθό του.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή