ΑΠΘ: Διάλεξη για τις κλιματικές αλλαγές στη Μεσόγειο

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 10:15
UPD:10:24
A- A A+

Πώς μπορεί η Μεσόγειος να λειτουργήσει ως μοντέλο μελέτης των παγκόσμιων κλιματικών αλλαγών που συνδέονται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες; Ποια δεδομένα προκύπτουν από τη μελέτη της Μεσογείου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουμε ποσοτικά και να παρακολουθήσουμε, στην κλίμακα της Μεσογείου, τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και να συγκρίνουμε τις προβλέψεις της παγκόσμιας αλλαγής (φαινόμενο του θερμοκηπίου, αύξηση της θερμοκρασίας και διαθεσιμότητα των γλυκέων υδάτων);

Στα παραπάνω ερωτήματα θα απαντήσει η διάλεξη με θέμα: «Μεσόγειος: μοντέλο μελέτης της επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή - La Méditerranée: un modèle d'étude du changement global lié aux activités humaines» που θα δώσει, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2009 και ώρα 20:00, ο Καθηγητής Jean Pierre Béthoux, πρώην Διευθυντής Ερευνών του CNRS της Γαλλίας και μέλος της ομάδας του IPCC που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2007.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος).

Σύντομο Βιογραφικό του Καθηγητή Jean-Pierre Béthoux

Διδάκτορας Επιστημών Φυσικής Ωκεανογραφίας, έχει διατελέσει Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), στη Γαλλία. Έχει συμμετάσχει σε είκοσι ωκεανογραφικές αποστολές και έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά διεθνούς κύρους.

Στο πλαίσιο της έρευνας του με τη Dr. Diana Ruiz-Pinó για το διοξείδιο του άνθρακα, αναδεικνύονται οι προ-βιομηχανικές και μετα-βιομηχανικές μεταβολές που συνδέονται με τις ανθρωπογενείς επιδράσεις στο σύνολο των υδάτων των ωκεανών και της Μεσογείου.

Οι μελέτες του για το διοξείδιο του άνθρακα γίνονται σε συνεργασία με το Institut Pierre Simon Laplace (IPSL).

Είναι μέλος της οργάνωσης Intergovernmental Panel for Climate Change (IPCC) που έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2007 εξ ημισείας με τον Al Gore.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή