Ε.Ε.: Υπέρ της πρότασης Ολι Ρεν για τις συνοριακές διαφορές Κροατίας-Σλοβενίας

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 10:49
UPD:11:17
A- A A+

Τη στήριξή τους στην πρόταση του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Όλι Ρεν, για την επίλυση των συνοριακών διαφορών Κροατίας - Σλοβενίας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο.

Οπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας Αλεξάντερ Βόντρα (σ.σ. η Τσεχία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο), οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης ζήτησαν, επίσης, από τις δυο χώρες να επιλύσουν το ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

«Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του κ. Ρεν για την εξεύρεση λύσης σε αυτή την κατάσταση. Βάλαμε αυτό το ζήτημα στην ατζέντα, επειδή πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι πρόκειται για ένα επείγον ζήτημα και το αδιέξοδο δεν μπορεί να παραμείνει επ' αόριστο. Αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά και δεν αναφερόμαστε μόνο στις διαπραγματεύσεις με την Κροατία, αλλά στο σύνολο του στρατηγικού σχεδιασμού για τα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε ο κ. Βόντρα.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που το αδιέξοδο στη συνοριακή διαμάχη μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας τέθηκε επί τάπητος σε μια επίσημη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών. Το θέμα είχε τεθεί και σε ανεπίσημη συνάντηση, στα τέλη Μαρτίου, στην Τσεχία.

«Η στήριξη (από τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.) στις προσπάθειες του κ. Ρεν ήταν μαζική [?] Η ατμόσφαιρα ήταν εποικοδομητική. Δεν είδα κανέναν να βάζει τη Σλοβενία σε δύσκολη θέση. Ο σκοπός της συζήτησης ήταν να ακουστεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσφέρει μια λογική λύση για την εξεύρεση λύσης», σημείωσε ο Τσέχος αξιωματούχος.

Ο ίδιος ο κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης για την τελευταία πρότασή του σε ό,τι αφορά την επίλυση της συνοριακής διαμάχης μεταξύ του Ζάγκρεμπ και της Λιουμπλιάνας, μια πρόταση που έχει την πλήρη στήριξη και της ευρωπαϊκής «τρόικας» (Γαλλία, Τσεχία και Σουηδία, δηλαδή της πρώην, της νυν και της επόμενης προεδρίας της Ε.Ε.).

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κροατίας - Ε.Ε., η οποία, ωστόσο, δεν αποτυπώνει επακριβώς την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεστεί από την πλευρά της Κροατίας.

Επισήμαναν δε ότι το ζήτημα της διαμάχης θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, επειδή διακυβεύεται όλο το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην Κροατία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

«Η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο συμβιβασμό και τώρα υπάρχει πλέον μια σταθερή βάση ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συνολική στρατηγική μας για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο κ. Βόντρα και πρόσθεσε ότι αναμένονται άμεσα οι απαντήσεις της Κροατίας και της Σλοβενίας στην πρόταση του κ. Ρεν.

«Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασα μια πολύ καλά ισορροπημένη πρόταση, που λαμβάνει υπόψη της τους στόχους και των δύο χωρών και αποτελεί νίκη και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο ίδιος ο κ. Ρεν και πρόσθεσε: «αναμένουμε θετικές απαντήσεις και από τις δύο χώρες και μάλιστα σύντομα, στις αρχές Μαΐου».

Ο κοινοτικός Επίτροπος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες επί της πρότασής τους, επειδή, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις με τις δύο πλευρές βρίσκονται σε πολύ «ευαίσθητο» στάδιο και θα πρέπει να ακολουθηθεί προς το παρόν η «διπλωματία της σιωπής».

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένταξης της Κροατίας, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς, ο οποίος ήταν χθες στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, επανέλαβε ότι η πρόταση Ρεν αποτελεί «καλή βάση» για την εξεύρεση λύσης.

«Η Κροατία διεξάγει διαβουλεύσεις επί του θέματος και θα λάβει θέση εντός της προκαθορισμένης καταληκτικής ημερομηνίας», σημείωσε.

Παρά το αδιέξοδο στην επίλυση της διαμάχης, ο κ. Ρεν έχει δηλώσει ότι η Κροατία θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Σλοβενίας, σήμερα, προκειμένου να συζητήσει την πρόταση του κ. Ρεν.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τα σημεία στα οποία η νέα αυτή πρόταση διαφέρει από προηγούμενες για την επίλυση της διαμάχης, δημοσιεύματα του σλοβενικού Τύπου, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - διεθνή δικαστική διαιτησία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hina,STA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή