Κομισιόν: «Novel flu» και όχι γρίπη των χοίρων

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 15:53
UPD:15:59
A- A A+

Την αλλαγή της ονομασίας της γρίπης των χοίρων που προήλθε από το Μεξικό σε «νέα γρίπη» (novel flu, ο αγγλικός όρος), ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τη βιομηχανία της χοιροτροφίας, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αποφασίσαμε να μιλάμε από τώρα για νέα γρίπη (novel flu στα αγγλικά) ώστε αυτό να μην έχει αρνητική επίπτωση στη βιομηχανία μας, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης», εξήγησε σήμερα η Επίτροπος Υγείας Αντρούλα Βασιλείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Προκαλέσαμε κακούς συνειρμούς αναφορικά με την κατανάλωση του χοιρινού μιλώντας για γρίπη των χοίρων», όμως «η κατανάλωση του χοιρινού είναι εντελώς ασφαλής, με την προϋπόθεση ότι το κρέας είναι ψημένο», διευκρίνισε.

Παρά τη διαβεβαίωση ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση προϊόντων χοιρινού κρέατος, πολλές χώρες, ιδιαίτερα της Ασίας, αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές χοιρινού από το Μεξικό και από ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες έχουν υπάρξει αποδεδειγμένα κρούσματα γρίπης των χοίρων. Όμως τα χοιροτροφεία δεν είναι, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου, υπεύθυνα για την εμφάνιση της γρίπης που προήλθε από το Μεξικό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) Μπερνάρ Βαλά. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να δούμε ποια θα ήταν η καταλληλότερη ονομασία», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει εμπειρογνώμονες στο Μεξικό για να ελέγξουν εάν όντως το νέο στέλεχος του ιού συνδέεται άμεσα με τους χοίρους.

«Προς το παρόν, ο ιός φαίνεται ότι μεταδίδεται μόνον από άνθρωπο σε άνθρωπο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο FAO και προσθέτει: «Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης Α μεταδίδεται στον άνθρωπο απευθείας από τους χοίρους».

Ο επικεφαλής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του FAO Τζόζεφ Ντόμενεκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως απειλείται η διατροφική αλυσίδα» και ότι «στη φάση αυτή πρόκειται για μια κρίση που αφορά τους ανθρώπους και όχι τα ζώα».

Πολλές κτηνιατρικές αρχές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) που εδρεύει στο Παρίσι, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αποκαλείται «γρίπη των χοίρων», καθώς έχει στοιχεία της γρίπης των πτηνών και της ανθρώπινης.

Οι χοιροτρόφοι της ΕΕ αντιμετωπίζουν προβλήματα ήδη εδώ και πολλές εβοδμάδες εξαιτίας της πτώσης της τιμής του χοιρινού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτή την δύσκολη φάση. Προς το παρόν η Επιτροπή αρνείται οποιαδήποτε υποστήριξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή