«Δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών»

Υπόθεση Μονής Βατοπεδίου
Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 18:14
UPD:21:19
A- A A+

Στη διαπίστωση πως δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων κατέληξαν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος Κ. Γεωργάρας και Α. Βλυσίδης, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση για τις συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου και την παρέδωσαν στη Βουλή. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της από 4 Δεκεμβρίου 2008 αντίστοιχης έκθεσης, η οποία είχε παραδοθεί στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Χρήστο Μαρκογιαννάκη και η οποία είχε δοθεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων.

Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε επίσης πως «τα μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2008 περιελθόντα στη Βουλή έγγραφα που περιείχαν λογαριασμούς είχαν δοθεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων. Είχαν αποσταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και κατόπιν και αυτών η Τράπεζα της Ελλάδος συνέταξε τη σημερινή νέα, πληρέστερη έκθεση».

Σημείωσε ακόμη πως «αντίγραφο της έκθεσης αυτής μετά συνημμένων πινάκων παρεδόθη σε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως δε μου ανακοίνωσαν οι ανωτέρω ελεγκτές από την ανάλυση των λογαριασμών δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων».

Όπως αναφέρουν οι συντάξαντες την «Έκθεση περί των Συναλλαγών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου», η έκθεση εστιάστηκε στη διερεύνηση, μέσω των τηρουμένων τραπεζικών λογαριασμών και των σχετικών παραστατικών των συναλλαγών, των πηγών προέλευσης των κεφαλαίων που διακινήθηκαν και στον τρόπο διάθεσης τους, όπου ήταν αυτό δυνατό. «Ειδικότερα ως προς τη διακίνηση κεφαλαίων σε μετρητά, ελλείψει ανακριτικών αρμοδιοτήτων από τους συντάξαντες την Έκθεση, δεν είναι δυνατή η διακρίβωση των τελικών αποδεκτών των μετρητών, καθώς και ο λόγος διακινήσεως τους. Περιορισμοί υπήρξαν επίσης σχετικά με την έρευνα λογαριασμών της ΙΜΒ και φερομένων ως συνδεδεμένων με αυτή προσώπων που τηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο. Για τους λογαριασμούς αυτούς, τα στοιχεία των οποίων περιήλθαν προσφάτως σε γνώση μας, αρμόδια ελληνική αρχή για την υποβολή αιτήματος άρσης απορρήτου καταθέσεων εκ μέρους των Κυπριακών αρχών είναι η Επιτροπή του άρθρου 7 του Ν.3691/2008, καθώς και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές» σημειώνουν οι κκ Ι. Γούσιος, Κ. Γεωργάρας, Θ. Αντωνίου, Τερέζα Παρασυράκη και Ι. Περρέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή