Μεξικό: Επτά θάνατοι από τον ιό Η1Ν1

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 07:27
REUTERS /ELIANA APONTE

A- A A+

Επτά και όχι 20 είναι τα επιβεβαιωμένα θύματα από την γρίπη των χοίρων, σύμφωνα με τις αρχές του Μεξικού.

Ο Μιγκέλ ¶νχελ Λεσάνα, διευθυντής του εθνικού κέντρου επιδημιολογίας και ελέγχου ασθενειών, δήλωσε αργά χθες Τρίτη ότι ο μεταλλαγμένος ιός H1N1 έχει επιβεβαιωθεί ότι ενοχοποιείται για επτά θανάτους. Τα υπόλοιπα 13 κρούσματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Λεσάνα εξήγησε ότι διενεργούνται πρόσθετοι έλεγχοι μετά από σχετική προτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας Χοσέ ¶νχελ Κόρδοβα, από γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους 159 άνθρωποι στο Μεξικό, ενώ 1.300 ασθενείς νοσηλεύονται επί συνόλου 2.500 κρουσμάτων. Εκ των ασθενών που νοσηλεύονται αρκετοί είναι «σοβαρά», πρόσθεσε.

Ο Κόρδοβα διευκρίνισε ότι ο απολογισμός - που αυξήθηκε κατά 10 νεκρούς από την προηγουμένη - δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές ότι συνδέεται με τον H1N1. Ορισμένα από τα θύματα απεβίωσαν κι ετάφησαν πριν ο ιός εντοπιστεί και διεξαχθούν εργαστηριακοί έλεγχοι, πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Σιουδάδ δε Μέχικο, στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα και το Σαν Λουίς Ποτοσί. Σε άλλες πληγείσες επαρχίες, όπως η Αγουασκαλιέντες και η Βερακρούς, έχουν αναφερθεί ελάχιστοι θάνατοι.

Στα θύματα περιλαμβάνονται παιδιά, νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι -συνήθως η απλή γρίπη μπορεί να αποβεί μοιραία για ανήλικους και γηραιούς ασθενείς.

Στον Καναδά, εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης των χοίρων αυξήθηκε στα 13 - όλα χαρακτηρίζονται ήπια. Τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Οντάριο (1), στην Αλμπέρτα (2) και στη Βρετανική Κολομβία (3).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή