Βουλγαρία-Ρωσία: Επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις για τον South Stream

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 07:34
UPD:10:38
A- A A+

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας για την επίτευξη συμφωνίας που θα διέπει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών «Bulgarian Energy Holding», αλλά και της ρωσικής «Gazprom», για τη συγκρότηση κοινοπραξίας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της «νότιας ροής» (South Stream), σύμφωνα με τις δηλώσεις στη Μόσχα του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Σεργκέϊ Στανίσεφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, είχε κύκλο διαβουλεύσεων τόσο με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με το Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στη ρωσική πρωτεύουσα, μετά την ενεργειακή διάσκεψη κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια (24-25 Απριλίου).

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, στο επίπεδο συγκρότησης της κοινοπραξίας για την κατασκευή και τη διαχείριση του South Stream, ήταν σκληρές, σύμφωνα με τον κ. Στανίσεφ, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να διασφαλίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, ενώ γιΆ αυτό ακριβώς το λόγο, ενεργοποιήθηκε και το πλαίσιο πολιτικού διαλόγου, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Στις συζητήσεις, εξετάστηκαν και θέματα που σχετίζονται με την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Μπέλενε, ενώ οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τις θετικές προθέσεις των δύο χωρών, για την πολύπλευρη ενίσχυση του διμερούς πλαισίου των σχέσεων συνεργασίας τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bta

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή