Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 09:29
A- A A+

Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, τα πλεονεκτήματα που αποκτά από την απόφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στις απευθείας συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για λύση του Κυπριακού, το θέμα της γρίπης των χοίρων, τα τραπεζικά επιτόκια, το ενδεχόμενο ανεπάρκειας ηλεκτρισμού το καλοκαίρι και η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ, της Quantum και της Τράπεζας Κύπρου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ανάχωμα στις πωλήσεις ε/κ περιουσιών'', γράφει ότι απόφαση σταθμό σε σχέση με τις κατεχόμενες περιουσίες έλαβε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς. Γράφει, επίσης, ότι ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι προχθεσινές παραδοχές του Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα ότι είναι αδύνατη, τουλάχιστον τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, όπως είχε ο ίδιος υποσχεθεί για υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου Χριστόφια.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Μπορα-μς για την Τουρκία'', γράφει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποτελεί όπλο στα χέρια των προσφύγων για να υπερασπίσουν κατά τρόπο αποτελεσματικό τα περιουσιακά δικαιώματά τους εναντίον των σφετεριστών, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία. Γράφει, επίσης, ότι δεσμοφύλακας των Κεντρικών Φυλακών φέρεται να ήταν ο αρχινονός της καλλιέργειας χασισοφυτείας, μιας από τις μεγαλύτερες που εντοπίστηκαν ποτέ στην Κύπρο, σε έπαυλη στον Πρωταρά, σύμφωνα με τα όσα ''κελάηδησε'' ένας από τους συνεργάτες του.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ατού για Χριστόφια'', γράφει ότι δύο άσους στο μανίκι του Προέδρου Χριστόφια στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ δίνει η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση Οραμς, και ότι η απόφαση είναι σημαντικότατη για τη διαπραγμάτευση του περιουσιακού και της ευρωπαϊκής πτυχής του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι οι 15 Κύπριοι που βρέθηκαν στο Μεξικό θα περάσουν από εξετάσεις για τη γρίπη των χοίρων, ενώ δύο Ελληνοαμερικανοί μαθητές στη Νέα Υόρκη φέρονται να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Κόλαφος για Τουρκία η απόφαση για τις περιουσίες μας'', γράφει ότι κόλαφο κατά της Τουρκίας αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την οποία δικαίωσε τον Μελέτη Αποστολίδη στην αγωγή του κατά του ζεύγους Οραμς, που αγόρασε παράνομα την περιουσία του στα κατεχόμενα. Γράφει, επίσης, ότι οι τράπεζες στην Κύπρο ζητούν νέα επιπρόσθετα μέτρα για να είναι σε θέση να μειώσουν τα δανειστικά τους επιτόκια που, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, παρουσιάζουν αύξηση.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Φρένο στο σφετερισμό'', γράφει ότι σημαντικό τροχοπέδη στην υφαρπαγή ε/κ περιουσιών συνιστά η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς. Γράφει, επίσης, ότι μπροστά στο φάσμα της ανεπάρκειας ηλεκτρισμού θα βρεθεί ξανά η Κύπρος το Καλοκαίρι, λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του συνδυασμένου κύκλου παραγωγής και την επίσημη παράδοση της τέταρτης μονάδας στο Βασιλικό, πράγμα που φέρνει την Κύπρο ουσιαστικά σε πιο δυσμενή κατάσταση.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Αλτ στον σφετερισμό'', γράφει ότι τις θέσεις αρχών που υπερασπίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας για το περιουσιακό στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δικαιώνει η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση διατάγματος για αναθεώρηση των κατώτατων ορίων μισθών, που προβλέπει αύξηση 6,46% και ανεβάζει το κατώτατο όριο μισθών από 743 ευρώ σε 791 ευρώ το μήνα.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Ευρωδικαστήριο βρήκε σφάλμα στους Οραμς'', γράφει ότι απόφαση ορόσημο από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποστήριξε την απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην υπόθεση Αποστολίδης εναντίον Οραμς. Γράφει, επίσης, ότι μελετάται από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα προσφέρει στους οδηγούς που έχουν συγκεντρώσει πάνω από οκτώ βαθμούς ποινής στην άδεια οδήγησής τους την ευκαιρία να τους αφαιρεθούν τρεις βαθμοί εάν παρακολουθήσουν σεμινάρια για την οδήγηση.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Στρατηγικής σημασίας συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ, Quantum και Τρ. Κύπρου'', γράφει ότι το πράσινο φως άναψε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ, το οποίο ενέκρινε μνημόνιο συνεργασίας με τις εταιρείες Quantum Corporation Limited και Τράπεζα Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι το ενδεχόμενο πανδημίας από τη γρίπη των χοίρων, που θα παρατείνει την παγκόσμια ύφεση, παρέσυρε χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία κατέγραψαν σημαντικές απώλειες παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή