«Η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ έχει στρατηγικό χαρακτήρα και είναι ζωτικής σημασίας για τις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της λεκάνης της Μεσογείου», υπογράμμισε ο υπ. Εθνικής ¶μυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας σε συνέδριο για την ευρωατλαντική ασφάλεια και την ελληνοαμερικανική συνεργασία, που συνδιοργανώνουν στην Ουάσινγκτον, το Ινστιτούτο Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής, το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων και το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονται οι συνθήκες ενός εντελώς καινούριου, εξαιρετικά αβέβαιου, διεθνούς περιβάλλοντος, στο οποίο κυριαρχούν οι ασύμμετρες απειλές, και όπου η σχέση Ευρώπης - ΗΠΑ παραμένει η μόνη σταθερή παράμετρος και ότι στο πλαίσιο αυτό, Αθήνα και Ουάσιγκτον καλούνται να συνεργαστούν διμερώς, αλλά και στους κόπλους της Συμμαχίας, αναλαμβάνοντας κοινές δράσεις.
«Η κλιματική αλλαγή και οι μετακινήσεις πληθυσμών, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η ενεργειακή ασφάλεια και η επανεμφάνιση της πειρατείας συνθέτουν το σύγχρονο περιβάλλον απειλών«, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος χαιρέτισε τη νέα προσέγγιση του προέδρου Ομπάμα στις σχέσεις με την Ευρώπη, ενώ εκτίμησε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, όχι μόνο διατηρεί τη δυναμική της, αλλά βρίσκεται και σε τροχιά συνεχούς ενδυνάμωσης, κάτι που -όπως είπε- επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, όσο και κατά την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή της με την κ. Κλίντον και τώρα τη δική του επίσκεψη και συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Γκέιτς.
Σκόπια
Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας, τόνισε ότι δεν αποτελεί «ιδιοτροπία» ή «πείσμα» της Ελλάδας, αλλά σοβαρό πρόβλημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και τη γενική αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
«Η επίτευξη λύσεως στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, θα διευκολύνει την πορεία της γειτονικής χώρας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, εφόσον θα επιβεβαιώσει το συμφιλιωτικό πνεύμα που πρέπει να επικρατήσει, απαραίτητο μεταξύ συμμάχων χωρών. Λυπούμεθα πράγματι για τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση της Ηγεσίας της ΠΓΔΜ στο ζήτημα της εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για την ονομασία της και την αδυναμία της να σεβαστεί τη νατοϊκή αρχή της καλής γειτονίας», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο «Μακεδόνας Κώστας Καραμανλής» προχώρησε σε αποδοχή σύνθετου ονόματος, που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, με σημαντικό εσωτερικό πολιτικό κόστος, χωρίς ως στιγμής να βρει ανταπόκριση.
Τουρκία
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες με στόχο τη βελτίωσή τους, τόσο σε θέματα «χαμηλής», όσο και «υψηλής» πολιτικής, αλλά παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της τουρκικής πλευράς περί σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης διαφορών, η τουρκική στάση στο Αιγαίο δεν έχει μεταβληθεί: το Casus Belli παραμένει σε ισχύ, και οι παραβιάσεις χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου συνεχίζονται.
Επισήμανε ότι «η Τουρκία οφείλει να κάνει αποφασιστικά βήματα και να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ελληνική μειονότητα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, ιδιαίτερα ως προς τον σεβασμό των περιουσιακών τους δικαιωμάτων. Πάντως, επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πάντα, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η ¶γκυρα θα πληροί όλα τα συναφή κριτήρια και με τις προϋποθέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ