Λόγοι ανησυχίας και λόγοι αισιοδοξίας

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 21:30
UPD:21:34

A- A A+

Ο άνθρωπος ζει και πάντοτε ζούσε υπό τη μόνιμη απειλή μιας φυσικής καταστροφής, ενός σεισμού ή της εμφάνισης μιας νέας μολυσματικής νόσου. Η εμφάνιση μιας επιδημίας γρίπης που συνδέεται με έναν καινούργιο ιό είναι ένα φαινόμενο το οποίο είχε προβλεφθεί.

Τα πτηνά αποτελούν μόνιμες δεξαμενές διαφόρων στελεχών ιών της γρίπης που καταρχήν δεν πλήττουν τον άνθρωπο, αλλά που μεταλλάσσονται συνεχώς και κάποια στιγμή μπορεί να προσαρμοστούν στον άνθρωπο, είτε μολύνοντας τον χοίρο είτε απευθείας.

Παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τον καινούργιο ιό, και τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στο μέλλον, υπάρχουν και λόγοι που επιτρέπουν αισιοδοξία.

Η ανησυχία απορρέει από το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα στο Μεξικό είναι νέοι άνθρωποι που έχαιραν καλής υγείας. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται αυτή τη φορά από άνθρωπο σε άνθρωπο αποτελεί μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών. Και οδηγεί σε ένα κοκτέιλ το οποίο μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό.

Οπως επισημαίνει στη «Monde» ο Ντιντιέ Ραούλ, συγγραφέας του βιβλίου «Οι νέες μολυσματικές ασθένειες» (PUF), o ιός μπορεί να μεταδοθεί με αστραπιαία ταχύτητα. Κάπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ταξιδεύουν με αεροπλάνο κάθε χρόνο. Και μια έρευνα που έγινε στη Γερμανία έδειξε ότι στη διάρκεια πτήσεων που διαρκούν πάνω από 4 ώρες, το 72% των επιβατών προσβάλλονται από κάποιον αναπνευστικό ιό. Η τελευταία επιδημία ανθρώπινης γρίπης που ακολούθησε μια γρίπη των χοίρων είχε δύο εκατομμύρια θύματα: ήταν η ασιατική γρίππη του 1957.

Ορισμένα στοιχεία, όμως, μετριάζουν αυτή την ανησυχία. Πρώτα απ' όλα, θάνατοι έχουν σημειωθεί ως τώρα μόνο στο Μεξικό. Αν υπήρχε καλύτερη διαχείριση, θα είχαν άραγε αποφευχθεί αυτοί οι θάνατοι;

Δεύτερον, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα και θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη δεν ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του ιού.

Τρίτον, ο ιός μοιάζει να αντιμετωπίζεται με τα υπάρχοντα φάρμακα. Και οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν ήδη να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο. Τέταρτον, η επιδημιολογική ανάλυση των νέων κρουσμάτων στον κόσμο δεν παραπέμπει σε μια αλματώδη εξέλιξη.

Πηγές: Le Monde, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή