Κολομβία: Οκτώ στρατιώτες νεκροί σε μάχη με αντάρτες των FARC

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 05:52
A- A A+

Οκτώ άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε μάχη με αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στα βουνά Περίχα, κοντά στην μεθόριο με τη Βενεζουέλα.

«Δυστυχώς οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα [χθες] στην επαρχία Λα Γκουαχίρα. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν οι στρατιώτες έπεσαν σε ενέδρα των FARC», δήλωσε ο Χοσέ Μπαγιεστέρος, ανώτατος αξιωματούχος στην επαρχία.

Ο υπουργός ¶μυνας της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι στην περιοχή όπου σημειώθηκε η μάχη, κοντά στην πόλη Βιγιανουέβα, στάλθηκαν ενισχύσεις. Κολομβιάνικα ΜΜΕ ανέφεραν, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ότι οι αντάρτες διέφυγαν στο έδαφος της Βενεζουέλας μετά το επεισόδιο.

Οι FARC πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης στην Κολομβία εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Στο μεταξύ, στην Μπογκοτά, συνεχιζόταν χθες η αντιπαράθεση όσον αφορά τις προσπάθειες για την απελευθέρωση ενός στρατιωτικού που κρατείται όμηρος από τις FARC εδώ και 11 χρόνια. Οι αντάρτες επιμένουν ότι στην απελευθέρωσή του θέλουν να συμμετάσχει η γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα, ωστόσο η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου ¶λβαρο Ουρίμπε - που πιστεύεται πως οφείλει το υψηλό ποσοστό της δημοτικότητάς του στα αστικά κέντρα στο ότι υιοθέτησε σκληρή στάση έναντι των ανταρτών - απορρίπτει το ενδεχόμενο, διακηρύσσοντας ότι η Κόρδοβα δεν έχει λάβει σχετική άδεια. Μόνο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού μπορεί να αναμιχθεί, κατά την κυβέρνηση.

Ο στρατιώτης Πάμπλο Μονκάγιο είναι όμηρος των FARC και κρατείται σε στρατόπεδα στη ζούγκλα από το 1997.

Η Κόρδοβα έχει διαπραγματευτεί την απελευθέρωση και άλλων ομήρων της οργάνωσης, και σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως θέσει στο άμεσο μέλλον υποψηφιότητα για την προεδρία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Πάμπλο Κάσας, «οι FARC εμπιστεύονται την Κόρδοβα, αλλά ο [πρόεδρος] Ουρίμπε δε θέλει να δώσει ούτε στους αντάρτες ούτε στην Κόρδοβα την ευκαιρία να επωφεληθούν, πολιτικά, από την απελευθέρωση του Μονκάγιο. Η επόμενη χρονιά είναι χρονιά εκλογών και η Κόρδοβα έχει ήδη γίνει πολύ γνωστή στους ψηφοφόρους».

Ο πατέρας του στρατιώτη, Γουστάβο Μονκάγιο, ηγείται μιας εκστρατείας για την απελευθέρωση των ομήρων των FARC.

Ο πρόεδρος Ουρίμπε βρισκόταν χθες στην Ισπανία, όπου έλαβε βραβείο για τον «αγώνα» που διεξάγει «εναντίον της τρομοκρατίας», γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες από επικριτές του και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια διαδήλωση.

Ο Ουρίμπε περιέγραψε την πολιτική του έναντι των αντάρτικων κινημάτων ως «τον δρόμο προς την ειρήνη και την ελευθερία» παραλαμβάνοντας το βραβείο της πόλης Καντίθ, παρόντος του πρίγκιπα Φελίπε και της συζύγου του Λετίσια στην πρεσβεία της Κολομβίας στην Μαδρίτη.

Στην ίδια την πόλη Καντίθ πραγματοποιήθηκε διαδήλωση εναντίον της βράβευσης από μέλη 150 εργαζόμενων. Διαδηλωτές είπαν ότι η τελετή έλαβε χώρα στην Μαδρίτη προκειμένου ο πρόεδρος της Κολομβίας να αποφύγει τους διαδηλωτές.

Στην διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του ο Ουρίμπε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, το βασιλιά Χουάν Κάρλος κι επιχειρηματίες.

Ο Θαπατέρο υποσχέθηκε να στηρίξει τον «αγώνα» που δίνει η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον «του λαθρεμπορίου ναρκωτικών» καθώς και τις προσπάθειες «να υπάρξει ειρήνη» με τους FARC.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή