Η δημοσιογραφία στην εποχή του Διαδικτύου

Διάλεξη για το μέλλον των media στο Megaron Plus
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 07:00
A- A A+

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της δημοσιογραφίας και στο «πέρασμά» της στον κόσμο του Διαδικτύου και της τεχνολογίας, το Megaron Plus διοργανώνει συζήτηση με τον τίτλο «Η δημοσιογραφία στην εποχή του Διαδικτύου» μεταξύ ορισμένων από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η σημαντική φάση αλλαγής, στην οποία εισέρχεται πανηγυρικά ο χώρος των μέσων ενημέρωσης, θα αναλυθεί από τους πλέον ειδικούς, στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στο Megaron Plus, στις 6 Μαΐου. Οι ομιλητές, που θα συμμετέχουν, είναι ο Javier Moreno, διευθυντής της εφημερίδας El Pais, ο Jim Roberts, διευθυντής της διαδικτυακής έκδοσης των New York Times, και η Georgina Henry, διευθύντρια του διαδικτυακού Comment is Free της Guardian. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου και διευθυντής του δικτυακού τόπου της εφημερίδας Το Βήμα.

Georgina Henry, διευθύντρια του διαδικτυακού Comment is Free της Guardian.

Σήμερα, είναι σαφές ότι το Διαδίκτυο αποτελεί ένα νέο Μέσο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με απίστευτα πλεονεκτήματα. Καθώς το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό αυξάνεται, όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι στρέφονται στο Ιντερνετ, είτε για να αντιμετωπίσουν την κρίση στον Τύπο είτε για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες αυτού του νέου Μέσου. Δημοσιογράφοι μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων δημιουργούν αξιόπιστες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Απαντώντας στην ερώτηση ενός αναγνώστη των New York Times για το αν οι εφημερίδες θα παρακμάσουν σε λίγα χρόνια, ο Τζιμ Ρόμπερτς είπε: «Σήμερα, οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν περισσότερο οικονομικό στρες από ποτέ, καθώς οι αναγνώστες και οι διαφημιστές στρέφονται στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο δυσοίωνα όσο φαίνονται. Οι New York Times έχουν σήμερα περισσότερους αναγνώστες, χάρη στο nytimes.com, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και σε άλλες εκδόσεις. Εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας πληροφορίας, που είναι διαθέσιμη στο κοινό, στο Ιντερνετ και αλλού, πιστεύω ότι υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για καλούς δημοσιογράφους».

Jim Roberts, διευθυντής της διαδικτυακής έκδοσης των New York Times.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην El Pais το 2007, ο διευθυντής της εφημερίδας Χαβιέ Μορένο εκτίμησε ότι το μέλλον της δημοσιογραφίας βρίσκεται στο Διαδίκτυο. «Δεν πιστεύω ότι η δημοσιογραφία διέρχεται κρίση. Πρέπει περισσότερο να ανησυχούμε για τη μορφή της δημοκρατίας, η οποία βασίζεται σε κάποιους δημόσιους χώρους συζήτησης που έχουν δημιουργήσει τις εφημερίδες. Αν οι εφημερίδες δεν είναι ικανές να τροφοδοτούν αυτές τις συζητήσεις, τότε κρίση διέρχεται η δημοκρατία», δήλωσε.

«Το Ίντερνετ θα σώσει τη δημοσιογραφία. Αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνει περισσότερο κοινό και έχει μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ. Αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε εκεί το χώρο συζήτησης και αντιπαράθεσης, τότε θα προσφέρουμε μια σπουδαία υπηρεσία στην κοινωνία», κατέληξε ο Χαβιέ Μορένο.

Javier Moreno, διευθυντής της εφημερίδας El Pais.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι, όταν ο καθένας μπορεί να γίνει δημοσιογράφος ανοίγοντας ένα blog στο Ίντερνετ; Διέρχεται τελικώς κρίση η δημοσιογραφία εξαιτίας του Διαδικτύου; Έχει σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει εφημερίδες; Θα εξακολουθήσει η δημοσιογραφία να υφίσταται ως έχει ή θα υποστεί αλλαγές, μεταβολές και εξελίξεις; Τέσσερις επαγγελματίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε άμεση επαφή με το Διαδίκτυο, καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της δημοσιογραφίας στην εποχή του Διαδικτύου.

Στις 6 Μαΐου, το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να τους ακούσει και να θέσει τα δικά του ερωτήματα.

Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Χορηγός είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Διακεκριμένοι ομιλητές

Ο Javier Moreno (Χαβιέ Μορένο) γεννήθηκε το 1963 και σήμερα είναι διευθυντής της ισπανικής εφημερίδας El Pais. Χημικός μηχανικός με ειδικότητα στη Βιομηχανική Χημεία και μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία, ο Χαβιέ Μορένο ξεκίνησε ως επιχειρηματικός συντάκτης στην El Pais το 1992 και έγινε υπεύθυνος των επιχειρηματικών θεμάτων της εφημερίδας το 1999. Υπήρξε διευθυντής της καθημερινής οικονομικής και επιχειρηματικής εφημερίδας Cinco Dias από το 2003 μέχρι το 2006, οπότε και ανέλαβε την διεύθυνση της El Pais.

Ο Jim Roberts (Τζιμ Ρόμπερτς) είναι διευθυντής της διαδικτυακής έκδοσης των New York Times. Ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους New York Times το 1987, ως επιμελητής κειμένων για θέματα διεθνή, αθλητικά και ειδήσεις της πόλης. Στη συνέχεια, ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπευθύνου για θέματα της Νέας Υόρκης, αρχισυντάκτη πολιτικού ρεπορτάζ. Συντόνισε την κάλυψη των προεδρικών εκλογών του 2000 και ανέλαβε την αρχισυνταξία όλων των εσωτερικών θεμάτων. Το 2006, έγινε διευθυντής του τμήματος συνεχούς ροής ειδήσεων και λίγο αργότερα διευθυντής της δικτυακής έκδοσης των New York Times.

Η Georgina Henry (Τζορτζίνα Χένρι), διευθύντρια του διαδικτυακού Comment is Free της Guardian, ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Guardian το 1989 ως συντάκτρια θεμάτων που αφορούσαν τα Μέσα Ενημέρωσης και ένα χρόνο αργότερα έγινε υπεύθυνη της ενότητας Media της εφημερίδας. Υπήρξε αναπληρώτρια διευθύντρια από το 1995 έως το 2006 και μέλος του συμβουλίου των εντύπων της Guardian από το 1996 μέχρι το 2006, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας του διαδικτυακού Comment is Free.

Ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός (1948) είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε αρχικά Φυσική και Πληροφορική και μετά στράφηκε στις Κοινωνικές Επιστήμες. Συντάκτης του Βήματος από το 1990, ανέλαβε διευθυντής του δικτυακού τόπου του ( www.tovima.gr ) το 1997. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και βιβλία για την ελληνική κοινωνία και για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Τα πιο πρόσφατα είναι «Τα Έντυπα Μέσα Επικοινωνίας: από τον Πηλό στο Δίκτυο» και «Οι Λέξεις και οι Αριθμοί».

Προτεινόμενα για εσάς