Καναδάς: Στα 13 τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 07:57
A- A A+

Τέσσερα νέα κρούσματα της γρίπης των χοίρων εμφανίσθηκαν στο Οντάριο, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσβληθέντων από το μεταλλαγμένο ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων, σε 13 σε ολόκληρο τον Καναδά.

Μετά τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται στο αεροδρόμιο για τις πτήσεις από το Μεξικό, οι ιατρικές υπηρεσίας της χώρας δεν δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχες.

Σε δηλώσεις του ο παιδίατρος - νεογνολόγος, δρ. Απόστολος Παπαγεωργίου, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Mcgill, τόνισε πως «ως τώρα, θανατηφόρα κρούσματα από τη νόσο έχουν σημειωθεί μόνο στο Μεξικό και η ιατρική κοινότητα παίρνει έκτακτα μέτρα γιατί τα θύματα ήταν στις παραγωγικές ηλικίες 25-55 ετών».

«Δεν γνωρίζουμε εάν όλοι οι θάνατοι οφείλονται αποκλειστικά στο μεταλλαγμένο ιό της γρίπης ή σε συνδυασμό και άλλων ασθενειών κι αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους», σημείωσε ο δρ. Παπαγεωργίου.

Πρόσθεσε πως η ιατρική κοινότητα, διεθνώς, επαγρυπνά γιατί δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η γρίπη στις επόμενες εβδομάδες, αν δηλαδή θα εξελιχθεί σε πανδημία ή αν θα συγκρατηθεί στα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με το δρα Παπαγεωργίου, «ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι μια μεταλλοίωση των ιών του χοίρου, των ανθρώπων και των πτηνών ταυτόχρονα. Ο κίνδυνος είναι πως μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κι όχι από ζώα σε άνθρωπο. Δεν έχουμε αντισώματα γιατί είναι καινούριος ιός, αλλά κάποιο εργαστήριο ανακοίνωσε πως θα υπάρχει εμβόλιο μέσα σε δύο μήνες».

Οι επιβάτες που παρουσάζουν συμπτώματα γρίπης, στέλνονται στα νοσοκομεία για καλλιέργειες. Αν διαπιστωθεί πως είναι φορείς του ιού, τότε οδηγούνται σε καραντίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή