Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Στο Λουξεμβούργο ο Δημήτης Αβραμόπουλος
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 08:57
UPD:15:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να λάβει μέρος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου ιού Η1Ν1.

Όπως ανέφερε η υπουργός Υγείας της Τσεχίας (προεδρεύουσα της Ε.Ε.), οι «27» θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς το Μεξικό.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Υγείας και Καταναλωτών εκτίμησε ότι και η Ευρώπη θα έχει νεκρούς από τη νόσο: «Ναι, κάποιοι άνθρωποι θα πεθάνουν από αυτή (την ασθένεια). Δεν τίθεται το ερώτημα εάν θα πεθάνουν κάποιοι άνθρωποι, αλλά περισσότερο το ερώτημα πόσοι. Θα είναι εκατοντάδες, χιλιάδες, ή δεκάδες χιλιάδες;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μάντελιν.

«Δεν γνωρίζουμε την κλίμακα αυτής της επιδημίας. Αλλά η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως εξάλλου είπε, η απαγόρευση ταξιδιών στο Μεξικό ή στις ΗΠΑ δεν είναι κάτι που θα προτείνει η Επιτροπή στη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. καθώς προτιμά να προειδοποιήσει μόνο τους ταξιδιώτες να είναι προσεκτικοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης θα είναι έτοιμο στην Ευρώπη σε 100 ημέρες.

Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι τρία στη Γερμανία, 10 στην Ισπανία, δύο στη Βρετανία και από ένα σε Ελβετία και Αυστρία.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον ιό της γρίπης των χοίρων, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα. «Μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε ο Ζαν-Λουί Τσύρχερ, εκπρόσωπος της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Υγείας.

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερρες λεπτομέρειες, αλλά το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων SDA μετέδωσε πως ένας άνδρας από την πόλη Μπάντεν κοντά στη Ζυρίχη βρέθηκε θετικός στον ιό.

Νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ ) ανακοίνωσε ότι αύξησε στο επίπεδο 5 της κλίμακας των 6 βαθμών το επίπεδο συναγερμού για την γρίπη των χοίρων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η διεθνής κοινότητα είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης καλώντας παράλληλα όλες τις χώρες να ενεργοποιήσουν σχέδια ετοιμότητας και να παραμείνουν σε κατάσταση εγρήγορσης.

Στο Μεξικό ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους από αύριο Παρασκευή και για πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια της μερικής αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η γρίπη των χοίρων μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή