Αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο «εμφύλιο»

Final Four Euroleague 2008-2009
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 13:36
UPD:13:41

Υστερα από 14χρόνια και 19 ημέρες οι δύο «αιώνιοι» συναντιούνται αύριο ξανά, για τρίτη φορά, στο φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από προηγούμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων).

A- A A+

Στο Βερολίνο βρίσκονται από χθες οι αποστολές Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που μετρούν πλέον αντίστροφα για τη μεγάλη «μονομαχία» της Παρασκευής στο εντυπωσιακό κλειστό «02 World». Σταδιακά έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στη γερμανική πρωτεύουσα και οι φίλαθλοι των δύο ομάδων.

Οι «ερυθρόλευκοι» προσγειώθηκαν χθες στις 21:15 ώρα Ελλάδας και αμέσως αναχώρησαν για το ξενοδοχείο Ηyatt και περίπου μία ώρα αργότερα, στο Βερολίνο έφθασαν και οι «πράσινοι" με προορισμό το ξενοδοχείο Concord. Η πρώτη αποστολή που αφίχθη στο Βερολίνο ήταν αυτή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Χωρίς απουσίες, οι Ρώσοι και με στόχο να υπερασπιστούν τον τίτλο τους (που αν επιτευχθεί θα είναι ο 3ος στη διοργάνωση τα τελευταία 4 χρόνια) κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Intercontinental, εκεί που θα μένει και η αποστολή της Μπαρτσελόνα.

Υστερα από 14χρόνια και 19 ημέρες οι δύο «αιώνιοι» συναντιούνται αύριο ξανά, για τρίτη φορά, στο φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις, στις 19 Απριλίου του 1994 στο Τελ Αβίβ και στις 11 Απριλίου του 1995 στη Σαραγόσα, είχε χαμογελάσει ο Ολυμπιακός, παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει το πολυπόθητο τρόπαιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι και στους δύο τελικούς που έπαιξαν τότε μετά τη νίκη τους επί του Παναθηναϊκού οι «ερυθρόλευκοι», έχασαν το Κύπελλο από τον σημερινό προπονητή των «πρασίνων», Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος το 1994 ήταν στον πάγκο της Μπανταλόνα και το 1995 στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ομπράντοβιτς είναι ο πλέον πολυνίκης προπονητής με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τίτλους, αφού έχει συμμετάσχει σε έντεκα φάιναλ φορ και έχει κατακτήσει το τρόπαιο έξι φορές (τις τρεις τελευταίες με τον Παναθηναϊκό).

Στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, ο προπονητής Παναγιώτης Γιαννάκης διεκδικεί για πρώτη φορά το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο ως προπονητής συλλόγου, αφού ως παίκτης το έχει κατακτήσει μία φορά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ενώ μεγάλη είναι η εμπειρία από φάιναλ φορ από τις συμμετοχές του με τη φανέλα του ¶ρη Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τις συναντήσεις τους σε φάιναλ φορ, οι δύο «αιώνιοι» έχουν αναμετρηθεί σε διάφορες φάσεις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης άλλες τέσσερις φορές, με τους «ερυθρολεύκους» να έχουν πάλι το πάνω χέρι, αφού μετρούν τρεις νίκες και μόλις μία ήττα. Η μοναδική ήττα της ομάδας του Πειραιά στις 28 Μαρτίου του 2002, άνοιξε το δρόμο στους «Πράσινους» για να κατακτήσουν το Κύπελλο και να αναδειχτούν για τρίτη φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές Ευρώπης.

Σημειώνεται τέλος πως ο Παναθηναϊκός έχει συμμετάσχει έξι φορές σε φάιναλ φορ τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν καμία συμμετοχή την τελευταία δεκαετία. Ο Παναθηναϊκός κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ όσον αφορά τα φάιναλ φορ αφού έχει συμμετάσχει πέντε φορές σε τελικούς και έχει σημειώσει τέσσερις νίκες (μοναδική ήττα το 2001 από τη Μακάμπι στο Παρίσι), ενώ ο Ολυμπιακός έχει μία νίκη σε τρεις τελικούς.

Ακολουθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί «εμφύλιοι» των δύο «αιωνίων»:

19/04/1994 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 72-77 Φάιναλ φορ, ημιτελικός

11/04/1995 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 52-58 Φάιναλ φορ, ημιτελικός

27/03/1997 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 49-69 4ος γύρος

01/04/1997 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 65-57 4ος γύρος

28/02/2002 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 92-75 2ος γύρος

28/03/2002 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 88-78 2ος γύρος

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις