Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 09:49
A- A A+

Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για κάλυψη κενών στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, οι εξελίξεις γύρω από τη γρίπη Η1Ν1, οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ, η έκκληση του ΑΚΕΛ για στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, και οι κινήσεις των μαφιόζων του τζόγου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Το δίδυμο της διαφωνίας'', γράφει ότι σε όλα τα επίπεδα επέκτειναν τη διαφωνία τους χθες οι κατά τα άλλα ευρισκόμενοι στη συγκυβέρνηση Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου. Γράφει, επίσης, ότι άλλοι απειλούν την Τουρκία με βέτο το Δεκέμβρη, άλλοι καθησυχάζουν ότι δεν θα τεθεί βέτο, ενώ στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού δεν υπάρχει διαδικασία με δικαίωμα αρνησικυρίας το Δεκέμβρη και δεν προβλέπεται πουθενά.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Ανθρωπος μόλυνε χοίρους με γρίπη'', γράφει ότι χθες επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της γρίπης Η1Ν1 από άνθρωπο σε ζώα και συγκεκριμένα ένας Καναδός που ταξίδεψε πρόσφατα στο Μεξικό ανακοινώθηκε ότι μετέδωσε τη γρίπη σε κοπάδι χοίρων, στη φάρμα όπου εργάζεται, ενώ την ίδια ώρα στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα δεκάδες τουρίστες τέθηκαν σε καραντίνα στα ξενοδοχεία τους. Γράφει, επίσης, ότι απανωτές κλοπές σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Νέο ενιαίο δόγμα για την αεράμυνα'', γράφει ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ελλάδα, σε μιαν προσπάθεια να καλύψει τα κενά που παρουσιάζει στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, ο οποίος έχει σχέση με τις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι το Συμβούλιο Παιδείας άναψε πράσινο στην εισαγωγή υποψηφίων στα δημόσια πανεπιστήμια με διεθνείς εξετάσεις, ωστόσο η ΟΕΛΜΕΚ εξακολουθεί να επιμένει σε ανατροπή της απόφασης.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Βαρόνοι του τζόγου ελέγχουν τεράστιες περιουσίες'', γράφει ότι τεράστια κέρδη πραγματοποιούν οι μαφιόζοι του τζόγου, οι οποίοι ετοιμάζονται τώρα για ''πόλεμο επικράτησης'', σύμφωνα με αποκάλυψη του Αρχηγού Αστυνομίας σε βουλευτές στη διάρκεια κλειστής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Γράφει, επίσης, ότι στα κατεχόμενα οι Τούρκοι ''τρυπούν'' τον Πενταδάκτυλο από το ένα άκρο μέχρι το άλλο, με διάφορες επιχειρήσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον της περιοχής.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ιός καχυποψίας εταίρων'', γράφει ότι οι αντιπαραθέσεις στο χώρο της συγκυβέρνησης καλά κρατούν και φαίνεται ότι ο ιός της καχυποψίας που υπάρχει μεταξύ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, παρ' όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που ο φάκελος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης βρίσκεται στις ''ελληνικές καλένδες'', ελάχιστος φαίνεται να είναι ο έλεγχος που ασκείται στην αγορά.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Να στηριχθεί ο Πρόεδρος'', γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να στηριχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στις προσπάθειες που καταβάλλει για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι θερμή υποδοχή επεφύλαξαν χθες οι εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον κ. Κυπριανού, που μετέβη στα κατεχόμενα χωριά Κορμακίτη και Καρπασία.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή