Πακιστάν: Περιπολίες ενόπλων Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 10:39
A- A A+

Ενοπλοι Ταλιμπάν περιπολούν σήμερα στους δρόμους των πόλεων της κοιλάδας Σουάτ στο βορειοδυτικό Πακιστάν παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας του στρατού, ο οποίος άρχισε την περασμένη εβδομάδα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την ανακατάληψη γειτονικών περιοχών, ανέφεραν σήμερα κάτοικοι της περιοχής.

Υστερα από σχεδόν δύο χρόνια αιματηρών επιθέσεων και τρομοκρατίας στην κοιλάδα Σουάτ, που άλλοτε ήταν ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στο Πακιστάν, οι Ταλιμπάν διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση στα μέσα Φεβρουαρίου μια κατάπαυση του πυρός, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα την εγκαθίδρυση ισλαμικών δικαστηρίων στην κοιλάδα Σουάτ και σε έξι γειτονικές περιοχές.

Εκτοτε ωστόσο αυτοί οι ένοπλοι ισλαμιστές που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και να επωφεληθούν από την κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να προελάσουν πέραν της κοιλάδας Σουάτ, που βρίσκεται σχεδόν 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Πριν από μια εβδομάδα ο στρατός άρχισε μια επιχείρηση ανακατάληψης δυο εκ των περιοχών αυτών: των Λόουερ Ντιρ και Μπουνέρ, ανακοινώνοντας ότι συνολικά σκότωσε τουλάχιστον 150 Ταλιμπάν σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Χθες, Κυριακή οι αρχές επέβαλαν για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις της κοιλάδας Σουάτ, ανάμεσά τους στην έδρα της επαρχίας, Μινγκόρα.

Από τότε κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν, τηλεφωνικά, ότι οι Ταλιμπάν περιπολούν στην πόλη. «Είναι η πρώτη φορά μετά την κατάπαυση του πυρός που οι Ταλιμπάν ξαναρχίζουν τις ένοπλες περιπολίες στη Μινγκόρα. Ο φόβος κυριαρχεί ξανά στην πόλη», δήλωσε ένας κάτοικος.

Αλλος κάτοικος είπε ότι ένοπλοι ισλαμιστές ανακατέλαβαν κτίρια που είχαν εγκαταλείψει μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή