Ιράκ: Τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των Αμερικανών

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 12:09
A- A A+

Το Ιράκ επανέλαβε τη δέσμευσή του στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τις ιρακινές πόλεις πριν από τα τέλη Ιουνίου και την πλήρη αποχώρησή τους από τη χώρα μέχρι το 2011, όπως προβλέπει η συμφωνία για την ασφάλεια, μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσινγκτον.

«Η ιρακινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί την ημερομηνία της 30ής Ιουνίου για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από όλες τις πόλεις», δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ, Αλί αλ-Νταμπάχ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το Ιράκ θα τηρήσει εξίσου και την προθεσμία που έχει οριστεί για την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

«Οι προθεσμίες δεν γίνεται να αναβληθούν, έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν μέρος της διαδικασίας μεταβίβασης των ευθυνών στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, βάσει των συμφωνηθέντων», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πέρκινς, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις μπορεί να παραμείνουν στη Μοσούλη και μετά την 30ή Ιουνίου, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία για την ασφάλεια μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

Εξάλλου, η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Βαγδάτης «αλ-Σαμπάχ», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη κοινοβουλευτικές πηγές», ότι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ενδέχεται να επισκεφθεί το Ιράκ στα μέσα Μαΐου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Η «αλ-Σαμπάχ» επικαλείται βουλευτή, τον οποίο δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τον οποίο το Βατικανό εξετάζει το ενδεχόμενο μίας επίσκεψης στη Βαγδάτη, ύστερα από πρόσκληση του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί και του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι.

Η επίσκεψη του Πάπα θα του «επιτρέψει να δει την κατάσταση επί τόπου, ιδιαίτερα της χριστιανικής (ιρακινής) κοινότητας», φέρεται να δήλωσε ο βουλευτής στην εφημερίδα, η οποία έχει μέχρι στιγμής προβλέψει με επιτυχία αρκετές μη προγραμμισμένες επισκέψεις στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και αυτή του Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές Απριλίου, και μάλιστα αρκετές εβδομάδες πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου.

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα του Πάπα Βενέδικτου περιλαμβάνει περιοδεία στην Ιορδανία, το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, αρχής γενομένης από την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή