Στο ανώτατο επίπεδο ενδέχεται να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού για τη γρίπη

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 13:20
UPD:13:22

A- A A+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενδέχεται να αυξήσει στο ανώτατο επίπεδο της εξάβαθμης κλίμακας το συναγερμό για το νέο στέλεχος της γρίπης Η1Ν1, γνωστής ως «γρίπης των χοίρων» και να κηρύξει πανδημία, όπως προκύπτει από δηλώσεις της επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα El Pais.

«Το επίπεδο έξι δεν σημαίνει, με κανέναν τρόπο, ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε αυτό γιατί (διαφορετικά) όταν ανακοινώσουμε το επίπεδο έξι θα προκληθεί ασκόπως πανικός», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.

«Οι ιοί της γρίπης είναι πολύ απρόβλεπτοι, πολύ παραπλανητικοί...Δεν πρέπει να είμαστε υπέρμετρα αισιόδοξοι. Δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον H1N1 να διασταυρωθεί με άλλους ιούς. Γι αυτό βρισκόμαστε σε συναγερμό».

Η Τσαν αποδοκίμασε ενδείξεις υπερβολικής αισιοδοξίας μετά τη σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του H1N1, επειδή στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά ο χειμώνας την εποχή της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τί πρόκειται να συμβεί όταν στις χώρες στο νότο θα παρατηρείται έξαρση της γρίπης και θα εμφανιστεί αυτή η νέου τύπου γρίπη».

«Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός (των κρουσμάτων σε ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί το Μεξικό) είναι μικρός, αλλά εξαιτίας αυτού θα έλεγα ότι δεν έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης του τί συμβαίνει. Η κατάσταση εξελίσσεται και ο ιός μεταλλάσσεται».

Η Τσαν είπε ότι είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε τί ποσοστό του πληθυσμού θα μολυνθεί με το νέο στέλεχος της γρίπης μετά την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα μολυνθεί το 40% του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή