«Oχι» στην παραπομπή

146 «ναι», 144 «όχι», πέντε λευκά, τρία «παρών»
Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 00:52
UPD:02:00
A- A A+

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη, καθώς δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών κατά την σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το εξής:

Εψήφισαν 298 (απόντες ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αριστοτέλης Παυλίδης)

Υπέρ της δίωξής του ψήφισαν 146 βουλευτές

Κατά της δίωξης ψήφισαν 144 βουλευτές

«Παρών» ψήφισαν τρεις βουλευτές

Λευκή ψήφο έριξαν πέντε βουλευτές.

Αντιδράσεις

Η Βουλή των Ελλήνων εψήφισε. Οι βουλευτές έκαναν το καθήκον τους ψηφίζοντας κατά συνείδηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Εμείς σεβόμαστε φυσικά την ψήφο των Ελλήνων Βουλευτών όπως σεβόμαστε πάντα τη θεσμική λειτουργία της Βουλής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή αποτελεί μία ήττα για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του και δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία των βουλευτών, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και η πλειοψηφία της κοινωνίας, αποδοκίμασε το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι περισσότεροι βουλευτές, πρόσθεσε, ζήτησαν παραπομπή του κου Παυλίδη και αυτό ήταν ψήφος ευθύνης και αξιοπρέπειας του πολιτικού συστήματος. Απέναντι σε αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ επέλεξε την παραγραφή και τη συγκάλυψη.

Αρ. Παυλίδης: Ζητώ Δικαιοσύνη

"Είμαι έτοιμος για όλα, σας ζητώ μονάχα Δικαιοσύνη". Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης την καταληκτική ομιλία του πριν από τη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του ή όχι στη Δικαιοσύνη. Εμφανίστηκε παράλληλα αμετακίνητος από τη θέση του να μην παραιτηθεί.

Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι τήρησε το νόμο και την τάξη με αυστηρότητα και ρίσκο κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του προσθέτοντας μάλιστα ότι σήμερα πληρώνει το ρίσκο από τις συκοφαντίες ενός «ψευδομάρτυρα και πλαστογράφου όπως είναι ο Φ. Μανούσης».

«Στη θητεία μου μπορεί να έκανα πολιτικά λάθη και παραλείψεις αλλά στη διαχείριση υπήρξα αυστηρότατος μέχρι υπερβολής και ιδίως στην εκλογική μου περιφέρεια» ανέφερε ο κ. Παυλίδης και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν ό,τι θέλουν ζητώντας μονάχα να έχουν στο μυαλό τους τη Δικαιοσύνη.

«Δικαιοσύνη κ.κ. συνάδελφοι. Το δίκιο του πολίτη. Τίποτε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

Αναφερόμενος, δε, στο πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής επισήμανε ότι δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, αλλά ούτε καν αμυδρές υπόνοιες τελέσεως του αδικήματος. Όσο για τις πορισματικές γνώμες των κομμάτων της αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν συμφωνεί ο ένας με τον άλλο. Έχουμε τέσσερις διαφορετικές τοποθετήσεις. Από κει και πέρα βγάλτε τα συμπεράσματα σας» είπε ο κ. Παυλίδης. Τη στιγμή μάλιστα που ήχησε το κουδούνι για το τέλος του χρόνου της ομιλία του είπε: «Τα μαζεύω. Δεν θέλω να κλαίγομαι. Ως εδώ. Αποφασίστε ότι νομίζετε. Αλλά (ούτε) στον εχθρό μου δεν εύχομαι να περάσει αυτό που πέρασα εγώ». (Και όπως) εύχονται στην Κάρπαθο, «μην κακό να σΆ εύρει», δηλαδή να μη σε βρει τέτοιο κακό. Ούτε στον Μανούση, πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «δεν φταίει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και η ευθύνη που δεν αναλαμβάνεται» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για «ανευθυνότητα και υποκρισία» καθώς - όπως είπε - ήταν εκείνο που πρότεινε τις διατάξεις αυτές, δεν έθιξε με κανένα τρόπο το θέμα πρόσφατα, παρά στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αυτομόλησε από τη Βουλή.

Παρεμβαίνοντας «από θεσμικό καθήκον», όπως είπε, στην συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, να προβληματιστεί το Σώμα «γιατί φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούμε εαυτούς και αλλήλους;» κι όχι «να ρίχνουμε το βάρος αλλού».

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως την αποστολή που το Σύνταγμα ορθώς ανέθεσε στους βουλευτές του, που ανέλαβαν έργο δικαστή στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όχι μόνον δεν την έφεραν σε πέρας, όχι μόνον δεν είχαν την γενναιότητα να την εφαρμόσουν, αλλά καταστρατήγησαν την μυστικότητα της διαδικασίας, παραβίασαν κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής, χρησιμοποίησαν τους θεσμούς για να υπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα, επιδίδονταν από την πρώτη ημέρα των εργασιών σε διαρροές προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σε διαστρέβλωση, έβγαλαν συμπέρασμα από την πρώτη ημέρα και απόφαση. «Μου θύμισε την υπόθεση του Βατοπαιδίου, με την διαστρέβλωση και τους ψευδομάρτυρες» ανέφερε.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο άρθρο του Γ. Παπανδρέου με τίτλο «ώρα ευθύνης» τονίζοντας πως ενώ απόψε η Βουλή καλείται να ψηφίσει με μυστικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφαίνεται πως πρέπει να παραπεμφθεί ο Αρ. Παυλίδης. «Ώρα περιορισμένης ευθύνης», σχολίασε ο υπουργός.

Υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης στην πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, η ποινική δίωξη του κ. Παυλίδη είναι η μια πλευρά της συζήτησης καθώς από την άλλη αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα, στην ακτοπλοΐα.

Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι «είναι ευκαιρία να αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει στις άγονες γραμμές με τις μίζες και τα λαδώματα τύπου Μανούση».

Ακόμα, χαρακτήρισε απαράδεκτο, η Βουλή να γίνεται δικαστήριο και πρόσθεσε ότι «το όλο πρόβλημα ξεκινάει από την απαράδεκτη σχετική διάταξη του συντάγματος για την οποία έχουν απόλυτη ευθύνη τα δύο μεγάλα κόμματα που την στήριξαν».

«Η λύση είναι η Βουλή να έχει μόνο ρόλο για δίωξη πρώην ή νυν υπουργού, όχι να είναι κατηγορούσα Βουλή. Είμαστε ένα περίεργο δικαστήριο, οι συνήγοροι υπεράσπισης και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα γίνουν δικαστές. Τι δικαστήριο είναι αυτό;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αδιέξοδο του πολιτικού συστήματος και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Εδώ και 8 μήνες συζητάμε για σκάνδαλα και μόνο για σκάνδαλα. 8 χαμένοι μήνες για να δείξουμε ότι είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα. Πείτε μια εβδομάδα χωρίς μια τέτοια συζήτηση. Καιρός να τελειώσουμε μΆ αυτήν την υπόθεση» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Τι θα πούμε στο φτωχό και τον άνεργο; Ότι τα παίρνουν οι υπουργοί και συ κάτσε στη γωνία; Το ίδιο κάνει κι αυτός: Εκεί έχετε καταντήσει τη χώρα, ή είναι ψέματα; Εμείς στέλνουμε πελατεία στα Εξάρχεια» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ για να προτρέψει στη συνέχεια την κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή, ώστε να εξεταστούν όλες οι επίμαχες υποθέσεις:

«Κρατείστε ανοιχτή τη Βουλή να στείλουμε όλες τις υποθέσεις και μάλιστα με πρωτοβουλία δική σας. Τι θα πάθει δηλαδή η κυβέρνηση αν αναζητήσει ο κος Παυλίδης το δίκαιό του στον φυσικό δικαστή; Το Βατοπαίδιο, η Siemens, όπου τουλάχιστον ακούγονται ονόματα και από δω κι από κει; Δεν υπάρχει πράξη του διοικητού της ΔΕΗ που να μην έχει τον εισαγγελέα. Δεν μπορεί να χρηματοδοτεί κόμματα ο ΟΠΑΠ, να δίνει εκατομμύρια σΆ ένα κόμμα και να λέτε «δεν το ξέρουμε». Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας, δέκα χρόνια πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, σας καταγγέλλει ότι κλέβει ο νομάρχης, ότι τα πιάνει - και λέτε «να πας στον εισαγγελέα», αυτά που έλεγε ο Σημίτης και ανατριχιάζαμε. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο. Η παράταξη είναι δυο κόμματα πλέον. Καταλάβετέ το!» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, όχι λόγω της υπόθεσης Παυλίδη αλλά γιατί η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα πλήρες οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και χρειάζεται νέα αφετηρία και λύτρωση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, υποστήριξε ότι το θέμα Παυλίδη είναι αμιγώς δικαστικό και πρέπει να κριθεί κατά συνείδηση από τους βουλευτές.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται πίσω από την υπόθεση Παυλίδη, υπεκφεύγει για να κερδίσει λίγο παραταξιακό χρόνο που είναι σε βάρος του εθνικού χρόνου. Ο κ. Καραμανλής επιλέγει την τεχνική της τεχνητής λεύκανσης της υπόθεσης λες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λύση, θα αποφύγουμε τις διπλές εκλογές. Και τι θα αλλάξει; Τι κερδίζει με την επιλογή του; Οι βουλευτές του υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μέσα στην Ολομέλεια; Έχουν συνείδηση η όχι;» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ ο κ Βενιζέλος τους κάλεσε να μην λειτουργήσουν «με τόσο απροκάλυπτα, μικροκομματικά κριτήρια», αλλά «να ψηφίσουν με πραγματική συνείδηση και να αφήσουν κατά μέρος ένα κακώς νοούμενο κομματικό πατριωτισμό».

naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή