Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 09:48
A- A A+

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, στον απόηχο της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Οραμς, καθώς και οι εξελίξεις γύρω από τη γρίπη Α και η διάθεση αντι-ιικών φαρμάκων στην Κύπρο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ο κίνδυνος είναι και εδώ'', γράφει ότι το πέμπτο επίπεδο συναγερμού δεν αντανακλά την πραγματικότητα όσον αφορά τη γρίπη Α και ότι ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού και στην Κύπρο είναι ορατός, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα εμφανιστούν συμπτώματα στο σύντομο μέλλον. Γράφει, επίσης, ότι προσωρινή αποδεικνύεται η σύντομη ύφεση που παρατηρήθηκε στην αντιπαράθεση των συνεργαζόμενων κομμάτων, αφού οι προχθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ πυροδότησαν το κλίμα, προκαλώντας αντιδράσεις από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Στα πρόθυρα πανδημίας'', γράφει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι το αντι-ιικό φάρμακο Tamiflu πρέπει να δίδεται μόνο με ιατρική συνταγή, και ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του Υπουργείου Υγείας για τα αντι-ιικά φάρμακα που δόθηκαν χωρίς συνταγή. Γράφει, επίσης, ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου καταγγέλλουν πως η προσφυγική πολιτική της Κυβέρνησης θυματοποιεί τους πρόσφυγες, δημιουργεί γκέτο αλλοδαπών και δεν συνάδει με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης περί δίκαιης κοινωνίας.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Δήλωση για Οραμς επιδιώκει ο Ταλάτ'', γράφει ότι ρητή και κοινή δημόσια δήλωση ότι η υπόθεση Οραμς δεν θα επηρεάσει τη ρύθμιση του περιουσιακού στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού επιδιώκει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη σημερινή τους συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Γράφει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 4% το 2009 και αναφέρει ότι η Κύπρος, με ρυθμό ανάπτυξης 3%, θα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ με θετική ανάπτυξη το 2009.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ρεζιλίκια για τα φάρμακα'', γράφει ότι τη στιγμή που ο ιός της γρίπης Α εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό, ο Κύπριος πολίτης βρίσκεται ενώπιον πρωτοφανούς ανευθυνότητας, αφού οι φαρμακοποιοί κατηγορούν το Υπουργείο Υγείας ότι άφησε την Κύπρο ανοχύρωτη εξ αιτίας των ανεπαρκών αποθεμάτων αντι-ιικών φαρμάκων, ο δε Υπουργός κατηγόρησε ιδιώτες φαρμακοποιούς ότι χορήγησαν τα φάρμακα χωρίς συνταγές. Γράφει, επίσης, ότι η κρατική χορηγία στα κόμματα προκαλεί τριβές στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την πλειοψηφία των κομμάτων.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Κρύο πιάτο με τους Οραμς'', γράφει ότι την αξιολόγηση των δεδομένων που διαμορφώνονται στο Κυπριακό μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην υπόθεση Οραμς θα θέσει ως θέμα συζήτησης ο κ. Ταλάτ, στη συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Γράφει, επίσης, ότι μια μαθήτρια της Α' Λυκείου έχασε τον πατέρα της πριν δύο μήνες και έλειψε από το σχολείο για 20 ημέρες, και τώρα κινδυνεύει να μείνει στάσιμη λόγω μεγάλου αριθμού απουσιών, οι οποίες πληροφορήθηκε ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Σε επιφυλακή'', γράφει ότι ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο άρχισε να εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών από τη γρίπη Α, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά τις τελευταίες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αλλά και της αστραπιαίας εξάπλωσης του ιού. Γράφει, επίσης, ότι η καταμέτρηση των ψήφων στις ευρωεκλογές στην Κύπρο θα γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Καταλαγιάζουν οι φόβοι συναγερμού πανδημίας'', γράφει ότι, ενώ το Μεξικό δηλώνει ότι κερδίζει τη μάχη εναντίον της γρίπης Α, αφού άρχισαν να μειώνονται τα περιστατικά εμφάνισης των συμπτωμάτων, εντούτοις αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιούν εναντίον του εφησυχασμού. Γράφει, επίσης, ότι οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τον Μάιο, παρά τις χαμηλότερες από ό,τι συνήθως θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή