Ματωμένος γάμος στην Τουρκία

44 νεκροί από επίθεση ενόπλων
Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 11:41
UPD:11:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Στους 44 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση μασκοφόρων οπλισμένων με τουφέκια και χειροβομβίδες σε γαμήλια τελετή στο χωριό Μπίλγκε της νοτιοανατολικής Τουρκίας χθες το βράδυ. Πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά που αφορούσαν πολίτες στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 16 γυναίκες και έξι παιδιά, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μπεσίρ Αταλάι είπε πως οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατούνται σε σχέση με την επίθεση, την χειρότερη στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους. Ο ίδιος επισήμανε πως η επίθεση οφείλεται σε βεντέτα ανάμεσα σε οικογένειες του χωριού και δεν είναι έργο των ανταρτών του ΡΚΚ. Τόνισε πως οι συλληφθέντες και τα θύματα έχουν το ίδιο επίθετο, γεγονός που δείχνει ενδοοικογενειακή διαμάχη.

«Ο γενικός εισαγγελέας διεξάγει έρευνες όλη τη νύχτα, ακούγοντας τις δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων. Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν και τα όπλα τους κατασχέθηκαν», διευκρίνισε ο Αταλάι σε συνέντευξη Τύπου στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οι δράστες διέφυγαν πριν οι στρατιώτες αποκλείσουν το χωριό, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι τοπικές αρχές. Το έργο των Αρχών δυσκολεύει η αμμοθύελλα που πλήττει την περιοχή.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν ανάμεσα στα θύματα είναι η νύφη και ο γαμπρός. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως παντρευόταν η κόρη του προεστού του χωριού. Ο ίδιος και δέκα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εσωτερικών αφού ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Τούρκο πρωθυπουργό θα μεταβεί στο Μπίλγκε μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι οικογένειες του γαμπρού και της νύφης ανήκαν σε αμφιλεγόμενη πολιτοφυλακή με την ονομασία «φύλακες των χωριών», που δημιουργήθηκε το 1985 για να βοηθήσει την κυβέρνηση στη ένοπλη μάχη εναντίον του ΡΚΚ και για τη συλλογή πληροφοριών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η συγκεκριμένη πολιτοφυλακή αριθμεί περίπου 57.000 μέλη. Το δικαίωμά τους να οπλοφορούν, να δίνουν πληροφορίες για τη δράση του ΡΚΚ και να σκοτώνουν στο όνομα του κράτους, τους έχει δώσει δύναμη στην περιοχή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή