Πακιστάν: Σε κίνδυνο δεκάδες παιδιά λόγω συγκρούσεων

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 13:43
UPD:16:11
A- A A+

Δεκάδες παιδιά είναι παγιδευμένα σε ορφανοτροφείο στην ταραγμένη περιφέρεια Σουάτ του Πακιστάν, καθώς στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη συγκρούσεις ενόπλων Ταλιμπάν με δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Ο διευθυντής του ιδρύματος δήλωσε πως στρατιώτες αναπτύχθηκαν χθες στη στέγη του τετραώροφου κτιρίου του ορφανοτροφείου και πυροβολούν από εκεί τους ενόπλους Ταλιμπάν.

«Η ζωή των παιδιών κινδυνεύει. Μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν δεν έχουν πυροβολήσει εναντίον του κτιρίου, όμως αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 150 παιδιά έχουν μεταφερθεί σ' ένα σχετικά ασφαλές μέρος, όμως 80 εξακολουθούν να βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου, μαζί με μέλη του προσωπικού του ορφανοτροφείου.

Tην ίδια ώρα, το Πακιστάν ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από την ανεξαρτητοποίησή του, λόγω της κατάστασης στην κοιλάδα του Σουάτ. Μέχρι και 800.000 άνθρωποι αναμένεται να μείνουν άστεγοι.

«Αρχικά περιμέναμε ότι περίπου 100.000 με 200.000 άνθρωποι θα εγκατέλειπαν τις εστίες τους, αλλά τώρα περιμένουμε 600.000 με 800.000», όπως δήλωσε ο Χαλίντ Χαν Ουμερζάι, επίτροπος στην τοπική περιφέρεια. «Θα είναι ο μεγαλύτερος ξεριζωμός από την ανεξαρτησία», όπως είπε, προσθέτοντας ότι 1,6 εκατομμύρια ζουν στο Σουάτ.

«Έχουμε καταστραφεί», λέει ο Μπεχρόζ Χαν, ένας από τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στον καταυλισμό Σιχ Σεχζάντ που έχει στηθεί στην επαρχία Μαρντάν, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και οργανισμών αρωγής. «Οι Ταλιμπάν είναι στο έδαφος, ελικόπτερα στον αέρα και εμείς βρεθήκαμε ανάμεσα».

Η αυξανόμενη δύναμη των Ταλιμπάν στο Πακιστάν έχει προκαλέσει συναγερμό εντός και εκτός της χώρας. Θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων μεταξύ του Αμερικανού πρόεδρου και του πακιστανού και Αφγανού ομολόγου του σήμερα στο Λευκό Οίκο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή