Χιλή: Στο 67% η δημοτικότητα της Μισέλ Μπατσελέτ

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 07:23
A- A A+

Στα υψηλότερα επίπεδα αναρριχήθηκε η δημοτικότητα της προέδρου της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Απρίλιο, καθώς άγγιξε το 67%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, γεγονός που αποδίδεται από αναλυτές στον τρόπο που η κυβέρνησή της χειρίζεται την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η δημοφιλία της Μπατσελέτ αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της κρίσης, που η κυβέρνησή της επιχείρησε να αντιμετωπίσει με ένα πακέτο δημοσίων δαπανών 4 δισ. δολ. και μέτρα διάθεσης πίστωσης στις επιχειρήσεις και αύξησης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Adimark GfK, «η Μπατσελέτ όχι μόνο έχει το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας στην διάρκεια της προεδρίας της, αλλά και το υψηλότερο κάθε άλλου εκ των τριών δημοκρατικά εκλεγμένων προκατόχων της στην προεδρία, από το 1990 έως τώρα».

«Το γεγονός ότι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης συνδέεται στενά με αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι προφανές από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών ¶ντρες Βελάσκο επίσης σημειώνει σημαντική βελτίωση», σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Η Μπατσελέτ και η κυβέρνησή της είχαν κατακρημνιστεί στις δημοσκοπήσεις το 2008, εν μέσω καταγγελιών περί κακοδιαχείρισης κρατικών κονδυλίων, της οργής για τον υψηλό πληθωρισμό, τις συχνά βίαιες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του νέου νόμου για την παιδεία αλλά και την αποτυχημένη προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του συστήματος των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Σαντιάγο.

Όμως το πακέτο στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ύψους 4 δισ. δολ., που παρουσίασε η Μπατσελέτ τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να αποφύγει η χώρα την ύφεση, και η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα με σκοπό την αδιάλειπτη διάθεση πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, αντέστρεψαν το κλίμα.

Τον Μάρτιο το ποσοστό δημοτικότητας της προέδρου ανήλθε το 62,2%, ενώ το Φεβρουάριο ανερχόταν στο 58,5%. Το Σεπτέμβριο του 2007, μετά από τις βίαιες κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών - του λεγόμενου «κινήματος των πιγκουΐνων» -, είχε σημειώσει ιστορικό χαμηλό, φθάνοντας το 35,3%.

Η συμπολίτευση της Μπατσελέτ, το σχήμα Concertaci?n ("Συνασπισμός Κομμάτων για την Δημοκρατία") οδεύει προς μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση εφέτος, δύο δεκαετίες αφότου ανέλαβε την εξουσία, μετά τον τερματισμό της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Οι περισσότερες προβλέψεις εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στο Σεμπαστιάν Πινιέρα, δισεκατομμυριούχο δεξιό υποψήφιο, στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο υποψήφιος του συνασπισμού της Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος Εδουάρδο Φρέι, ωστόσο, ίσως ενισχυθεί από την δημοτικότητα της απερχόμενης προέδρου.

Η Μπατσελέτ δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Η Adimark GfK έκανε την δημοσκόπηση με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.024 πολιτών μεταξύ 6ης και 30ής Απριλίου. Η σφυγμομέτρηση έχει ποσοστό σφάλματος ±3%.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως παρά τα μέτρα η οικονομία της Χιλής θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2009.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή