Κίνα: 5.335 οι νεκροί μαθητές και αγνοούμενοι του περυσινού σεισμού

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 07:42
REUTERS /STRINGER

A- A A+

Συνολικά 5.335 μαθητές νεκροί και αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός του φονικού σεισμού που έπληξε την νοτιοδυτική Κίνα πριν από ένα χρόνο στην επαρχία Σετσουάν, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος. Είναι η πρώτη φορά που αρχές της Κίνας δίνουν τέτοια στοιχεία στη δημοσιότητα.

Ο σεισμός της 12ης Μαΐου άφησε επίσης 546 μαθητές ανάπηρους, σύμφωνα με τον Του Ουεντάο, επικεφαλής της επαρχιακής υπηρεσίας παιδείας, ο οποίος έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τσένγκντου.

Το θέμα θεωρείται λεπτό, καθώς γονείς πολλών παιδιών που χάθηκαν όταν δεκάδες σχολικά κτήρια κατέρρευσαν είχαν εκδηλώσει αισθήματα οργής, καταγγέλλοντας πως τα κτήρια δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές αντισεισμικής ασφάλειας και έπεσαν «εύκολα» όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σε αρκετές περιπτώσεις, κτίρια δίπλα σε σχολεία έμειναν σχεδόν άθικτα.

Σύμφωνα με κρατικά κινεζικά ΜΜΕ, 14.000 σχολικά κτήρια υπέστησαν ζημιές από το σεισμό - εξ αυτών τα 7.000 κατέρρευσαν εντελώς. Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς μαθητές και δασκάλους από τον επίσημο κινεζικό Τύπο έκαναν λόγο περί 9.000 θυμάτων. Συνολικά, ο σεισμός άφησε πίσω του κάπου 87.000 νεκρούς και αγνοούμενους, 375.000 τραυματίες και 5 εκατ. αστέγους.

«Αυτοί οι αριθμοί συντέθηκαν με νόμιμες μεθόδους. Υπάρχει γενική συναίνεση για τους αριθμούς αυτούς», είπε ο Του.

Η επέτειος του σεισμού συμπληρώνεται την Τρίτη.

Το ζήτημα των σχολικών κτηρίων παραμένει η πιο ευαίσθητη διάσταση της καταστροφής για την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ της οποίας επιχείρησαν να προβάλλουν το σεισμό ως παράδειγμα του γεγονότος πως το έθνος ξεπερνά τις αντιξοότητες χάρη στην ηγεσία του ΚΚ Κίνας, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.

Έξαλλοι γονείς νεκρών παιδιών μετείχαν σε πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά το σεισμό. Η αστυνομία απέκλεισε τα συντρίμμια και απαγόρευσε στα εγχώρια ΜΜΕ να ερευνήσουν το ζήτημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή