Μεγαλώνει η ανθρωπιστική κρίση στο Πακιστάν

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 09:22
A- A A+

Εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στο βορειοδυτικό Πακιστάν, με τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξ αιτίας των επιχειρήσεων τους στρατού εναντίον των ταλιμπάν γύρω από την κοιλάδα Σουάτ, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Την Τρίτη και την Τετάρτη, στη διάρκεια των συγκρούσεων που επεκτάθηκαν ακόμα και μέσα στην περιοχή του Σουάτ, οι πακιστανικές αρχές δήλωσαν πως περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Μινγκόρα. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς που μπορούν να φιλοξενήσουν ως και 500.000 ανθρώπους, εκτιμώντας πως θα υπάρξει μαζική έξοδος από τις περιοχές Μπουνέρ, Ντιρ και Σουάτ.

«Η ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία των Βορειοδυτικών Συνόρων εντείνεται, αλλά δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μάχες», τόνισε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Μπένο Κοσέρ, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις της ΔΕΕΣ στην περιοχή.

«Η ΔΕΕΣ και η πακιστανική Ερυθρά Ημισέληνος συντονίζουν τα μέσα που διαθέτουν ώστε να μπορέσουν να παρέχουν τροφή και είδη πρώτης ανάγκης για 120.000 ανθρώπους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η ΔΕΕΣ καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και κυρίως να λάβουν όλα και αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων».

Ήδη πριν τις επιχειρήσεις στο Μπουνέρ και το Ντιρ, η ΔΕΕΣ παρείχε βοήθεια σε 100.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν, εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στο στρατό και τους ισλαμιστές μαχητές, τις εστίες τους και βρέθηκαν στις ζώνες των φυλών και στην επαρχία των Βορειοδυτικών Συνόρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή