Νέο θεσμικό πλαίσιο για έρευνα - εκμετάλλευση πετρελαίου

Εως το τέλος του χρόνου
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 14:45
UPD:14:46

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα οφέλη από τη νέα πολιτική για την έρευνα υδρογονανθράκων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας.

A- A A+

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από τις έρευνες.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι σήμερα πληρώνουμε το 4,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 11 δισ. ευρώ το χρόνο για την αγορά πετρελαιοειδών από το εξωτερικό και πιθανές επιτυχίες στον συγκεκριμένο τομέα θα σημάνουν αυτόματα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Κ. Χατζηδάκης: Ενεργειακή αυτάρκεια και μείωση της εκροής συναλλάγματος

Κ. Χατζηδάκης: Ενεργειακή αυτάρκεια και μείωση της εκροής συναλλάγματος

Οι βασικές κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου, που προβλέπεται να ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνουν τα εξής:

- Δημιουργείται στο ΣΕΕΣ Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο και εποπτεία υφιστάμενων και νέων παραχωρήσεων, τη διαμόρφωση προτάσεων για την ανάπτυξη των ερευνών, κ.α. Η διεύθυνση θα στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες που μπορούν να προέρχονται και από τα ΕΛΠΕ. Η συγκεκριμένη διάταξη θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση άμεσα.

- Προσαρμογή της νομοθεσίας στα Κοινοτικά δεδομένα, κατάργηση απαρχαιωμένων ρυθμίσεων, αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

- Πέρα από την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση συγκεκριμένων περιοχών για έρευνα (μέθοδος που χρησιμοποιείτο αποκλειστικά ως σήμερα), θα θεσμοθετηθεί μία ακόμη μέθοδος παραχωρήσεων που χρησιμοποιείται διεθνώς, η λεγόμενη μέθοδος της «ανοιχτής πόρτας». Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται απευθείας παραχώρηση ερευνητικής περιοχής σε μόνιμη βάση σε επενδυτή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον για την ίδια περιοχή από άλλη πλευρά.

- Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, που περιλαμβάνουν μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 40% που είναι σήμερα, αντισταθμιστικά οφέλη, κατάργηση του περιορισμού της διάρκειας εκμετάλλευσης που είναι σήμερα 25 χρόνια, κ.α.

Οι αποφάσεις για το πού και πότε θα γίνουν έρευνες θα λαμβάνονται από διυπουργική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από εισήγηση του ΣΕΕΣ.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα οφέλη από τη νέα πολιτική για την έρευνα υδρογονανθράκων περιλαμβάνουν: ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, μείωση των εισαγωγών και της εκροής συναλλάγματος, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας, σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε, δεν παραιτείται και δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και πρόσθεσε: «Είναι γνωστές οι συναντήσεις της Βέρνης και του Νταβός. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Σήμερα μιλάμε για όλη την ελληνική επικράτεια, δεν αναφερόμαστε σε επιμέρους σημεία. Μιλάμε για το νομικό πλαίσιο και τη νέα διοικητική δομή, δεν είναι η στιγμή που αποφασίζουμε πού θα γίνουν οι έρευνες».

Πρόσθεσε ακόμη πως η πρόσφατη συμφωνία με την Αλβανία, όπως και κάθε συμφωνία δημιουργεί θετικές προοπτικές για τον τομέα, καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες συζητήσεις με την Αίγυπτο.

Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Μουσουρούλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) Ρ.Μωϋσής απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο κ. Μωϋσής ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα ήταν επιπόλαιο, όπως επίσης πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Τόνισε ωστόσο πως σε πολλές περιοχές της χώρας πληρούνται οι γεωλογικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Αυτή τη στιγμή μόνο το 0,5% των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που καταναλώνει η χώρα (περί τα 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο) εξορύσσεται στην Ελλάδα, στην περιοχή του Πρίνου ενώ στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός, είναι οι έρευνες να ξεκινήσουν το 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή