Xωρίς ψηφοφορία έληξε η συζήτηση για τη δεύτερη Προανακριτική

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 20:48
UPD:08/05/2009 00:36
A- A A+

Χωρίς ψηφοφορία έληξε η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής και πάλι για τον πρώην υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη. Η απόφαση της ΝΔ να απόσχει προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία έβαλε με δριμύτητα κατά του κυβερνώντος κόμματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε προκειμένου να μην οδηγηθεί η πρότασή της σε απόρριψη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «κυβέρνηση που δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής», την κατηγόρησε για θεσμική εκτροπή και πρόσθεσε πως «μόνη λύση είναι να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία για να καταγραφεί ο αυθεντικός συσχετισμός δυνάμεων και να φτάσουμε σε μια άλλη κυβέρνηση». Yποστήριξε ακόμη πως «ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται ως όμηρος του κου Παυλίδη, αλλά απ’ την άλλη, χρησιμοποιεί τον κ. Παυλίδη και τις υποθέσεις του».

Aπέναντι στο επιχείρημα πως «η κοινή γνώμη δεν θέλει την σκανδαλολογία, αλλά επιθυμεί να ασχολούνται τα κόμματα με τα προβλήματά της», ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως «ο πολίτης θεωρεί πως η Βουλή έχει καταπέσει ηθικά κι έχει την χειρότερη γνώμη για τα κόμματα και τα πρόσωπα - δεν πιστεύει σε τίποτα και είναι καχύποπτος απέναντι σε όλους». Στρέφοντας τα βέλη του κατά του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ σημείωσε πως «ο πολιτικός λόγος της Αριστεράς, αλλά και του ΛΑΟΣ, εντείνουν την αντίληψη του κόσμου, πως όποιος ασχολείται με την πολιτική είναι υποψήφιος παραβάτης του νόμου». «Αυτός ο πολίτης που θέλει προτάσεις συγκεκριμένες, μόλις βλέπει πως το πολιτικό σύστημα υπεκφεύγει, και συγκαλύπτει υποθέσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς, λέει πως "όλοι ίδιοι είστε, συσκοτίζετε και συγκαλύπτετε κάθε υπόθεση" - και δυστυχώς αυτό υιοθετεί το ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση των δύο κομμάτων.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης αποχώρησαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να δηλώνει ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου.

Μοναδικό φαινόμενο στη λειτουργία των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων χαρακτήρισε τη μη εμφάνιση της ΝΔ στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. «Η κυβέρνηση προσέβαλε βαρύτατα τη λειτουργία του κοινοβουλίου και με τη συμπεριφορά της δείχνει ότι εξαφανίζεται από τις διαδικασίες που θεωρεί ότι βλάπτουν τα μικροκομματικά συμφέροντά της». Λίγο αργότερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποχώρησε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής διαπίστωσε ότι με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η διερεύνηση των σκανδάλων οδηγείται στον εκφυλισμό και τη συγκάλυψη. Η ΝΔ, πρόσθεσε, εμποδίζει τη Βουλή να ρίξει φως στις υποθέσεις Παυλίδη και Siemens, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει σκάνδαλα επιλεκτικά, συγκαλύπτοντας δικές του ευθύνες.

Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε οι πέντε κοινοβουλευτικοί πολιτικοί αρχηγοί να βρούνε τρόπους να συνεννοηθούν για να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

Απάντηση Ευ. Αντώναρου

Στην αντεπίθεση πέρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για μεθοδεύσεις κάθε τύπου και αντιθεσμικές ενέργειες με μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με μεθοδεύσεις κάθε τύπου να επιβάλει την επικυριαρχία του κόμματος επί του κράτους. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος σέβεται πραγματικά τους θεσμούς και ποιος καταφεύγει σε αντιθεσμικές ενέργειες με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η Δημοκρατία θέλει θάρρος και αφοσίωση στην αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι ειδικά στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, και τέτοιες αρετές δεν διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή