ΗΠΑ: Πρώτη προτεραιότητα ο πόλεμος στο Αφγανιστάν

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 00:37
REUTERS /GORAN TOMASEVIC

A- A A+

Μεγαλύτερος εκείνου του πολέμου στο Ιράκ αναμένεται να είναι, για πρώτη φορά, το 2010, ο προϋπολογισμός της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Ειδικότερα, πέραν του αμυντικού προϋπολογισμού, ύψους 533,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Λευκός Οίκος ζητά για το 2010 άλλα 130 δισεκατομμύρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Από αυτά, τα 65 δισεκατομμύρια προορίζονται στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και τα υπόλοιπα 61 σε εκείνες στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο αντιναύαρχος Στιβ Στάνλεϊ, διευθυντής της υπηρεσίας πόρων του αμερικανικού γενικού επιτελείου.

Οι περίπου 136.000 Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούν σήμερα στο Ιράκ αναμένεται ν' αποσυρθούν σταδιακά από τη χώρα μέχρι τα τέλη του 2011, κατόπιν της συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαγδάτης.

Σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν, ο Μπάρακ Ομπάμα διέταξε την αποστολή 21.000 επιπλέον στρατιωτών. Το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων αναμένεται να φτάσει τους 68.000 άνδρες μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή