Στ. Δήμας: Ταυτόχρονη αντιμετώπιση οικονομικής και κλιματικής κρίσης

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 00:38
A- A A+

Την ανάγκη ταυτόχρονης αντιμετώπισης της δυσμενούς οικονομικής κρίσης αλλά και της κλιματικής κρίσης που απειλεί την οικονομία τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο «CEO & CSR Money Conference 2009 - Επιχειρήσεις και Κράτος σφυρηλατούν το πράσινο New Deal».

Ο κ. Δήμας υπογράμμισε τη σημασία υιοθέτησης ενός νέου οικονομικού μοντέλου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα θετικά μηνύματα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς και στο θετικό διάλογο που διεξάγεται με την Κίνα.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για την επίτευξη το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη νέας παγκόσμιας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Τις εργασίες του πάνελ «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων» προλόγισε η κα. Π. Παγώνη, Διευθύντρια Ι, Υγιεινής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια».

Η κα. Παγώνη ανέφερε ότι οι περιβαλλοντικές επενδύσεις των ΕΛΠΕ έχουν ανέλθει σε 300 εκατ. δολάρια, ενώ στο διάστημα 2009-2011 θα επενδυθούν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια και στο ίδιο διάστημα οι επενδύσεις σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας θα ανέλθουν σε 60 εκατ. δολάρια.

O ειδικός επιστήμονας στη Μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Ι. Χαραλαμπίδης, χαρακτήρισε ευεργετική για την αξιολόγηση των αδειών για παραγωγή από φωτοβολταϊκά την ψήφιση του νόμου 37/34 τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως είπε, αξιολογούνται, πλέον όλες οι αιτήσεις που έχουν φθάσει στη ΡΑΕ - έχουν ήδη αξιολογηθεί οι πρώτες 45 - και αναμένεται η εγκατάσταση παραγωγής 100 MW από φωτοβολταϊκά μέχρι τα τέλη του 2009.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε, τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης σχετικά με την επίτευξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες των στόχων του 2020 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου αν και θεωρεί επιτεύξιμο τo στόχo για 6 με 7 GW από αιολικά πάρκα.

Συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαπιστώνει ο διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) δρ. Γ. Αγερίδης τονίζοντας, ωστόσο, ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η φθηνότερη οδός στην Ελλάδα, όπου «σε οικιακή χρήση καίμε για θέρμανση περισσότερο από τη βόρεια Δανία και την ορεινή Ελβετία».

Από την πλευρά της, η κ. Ρ. Χαριτοπούλου της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Αποβλήτων υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα στη διάθεση απορριμμάτων - λειτουργούν πενήντα ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα και υπό κατασκευή βρίσκονται άλλοι πενήντα έξι.

Το συνέδριο διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Money Conferences σε αποκλειστική συνεργασία με τη EuroCharity και έλαβε χώρα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή