Αφγανιστάν: Πολλοί οι νεκροί άμαχοι από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 08:35
A- A A+

Τον θάνατο πολλών Αφγανών χωρικών στις αρχές της εβδομάδας προκάλεσαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, θα δείξει αμερικανική έρευνα - τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σήμερα, αποκαλύπτουν αρκετά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους New York Times και το CNN, η έρευνα για τα γεγονότα αυτά δείχνει πως οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί τη νύχτα της Δευτέρας στην περιοχή Μπάλα Μπολούκ της επαρχίας Φαράχ προκάλεσαν το θάνατο πολλών αμάχων.

Η αφγανική αστυνομία ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 100 άνθρωποι - οι 70 άμαχοι - κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες συγκρούσεις.

Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δεν επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα αυτά και δήλωσε πως ο αμερικανικός στρατός «πάντα λυπάται για τις απώλειες αμάχων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντάρτες ταλιμπάν χρησιμοποίησαν τα σπίτια των χωρικών για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων.

Οι απώλειες αμάχων «είναι μια πιθανότητα όταν έχουμε να κάνουμε με επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών», εξήγησε. «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους αμάχους και το κάνουμε με σοβαρότητα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να συμβεί είναι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν αθώοι πολίτες», επισήμανε.

Στην πόλη Φάραχ, πρωτεύουσα της επαρχίας, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του κυβερνήτης διαμαρτυρόμενοι για τους θανάτους αμάχων και ζητώντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Την Δευτέρα, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες και στον αφγανικό στρατό που ζήτησε την συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων. «Τα περισσότερα από τα σπίτια στις ζώνες που επλήγησαν καταστράφηκαν ολοσχερώς», επισήμανε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή