Αλαβάνος: Η ΝΔ δίνει την εντύπωση ότι είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 14:07
UPD:14:12

Ο Αλέκος Αλαβάνος καταλόγισε μεγάλες ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους υπουργούς και τους πρώην υπουργούς που ενδεχομένως έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα, το οποίο -όπως σημείωσε- δεν παραπέμπει κανέναν.

A- A A+

Εχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που κάνει τη Βουλή δικαστήριο και ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα την ώρα που η ελληνική οικογένεια έχει πρόβλημα, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα δικαιώματα της νεολαίας.

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο κ. Αλαβάνος επεφύλαξε ένα καυστικό σχόλιο για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε πρωθυπουργέ χαίρομαι που είστε στο έδρανό σας γιατί μερικές φορές όπως χθες, η ΝΔ δίνει την εντύπωση ότι είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα … Πείτε στους βουλευτές σας ότι τελείωσε ο συναγερμός δεν έχει ψηφοφορία σήμερα, γιατί πρώτη φορά βλέπω τόσο λίγους βουλευτές σε ομιλία σας».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α. Αλαβάνος: Να δώσουμε άλλη προοπτική και άλλους ορίζοντες στη νέα γενιά

Α. Αλαβάνος: Να δώσουμε άλλη προοπτική και άλλους ορίζοντες στη νέα γενιά

Ο Αλέκος Αλαβάνος καταλόγισε μεγάλες ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους υπουργούς και τους πρώην υπουργούς που ενδεχομένως έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα, το οποίο -όπως σημείωσε- δεν παραπέμπει κανέναν. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να απαλλάξουν τη Βουλή με αυτοδέσμευση για μία αυτόματη διαδικασία που θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος με αφορμή το κλίμα των τελευταίων ημερών στην πολιτική σκηνή της χώρας, μίλησε για αναζωπύρωση του δικομματισμού μόλις έγινε αντιληπτή μία ενίσχυση της Αριστεράς, και ειδικότερα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης, σημείωσε και αυτό πρέπει να αλλάξει με αλλαγή της ημερήσιας διάταξης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι κατά την πρόσφατη διαμαρτυρία των αγροτών της Κρήτης, το θέμα απουσίαζε από την ημερήσια διάταση «επειδή ασχολούμασταν με τη Siemens και την υπόθεση Παυλίδη».

Με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Αλαβάνος διερωτήθηκε γιατί να πληρώσουν οι νέοι τις συνέπειές της, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κλονισμός της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης αντί να συνοδεύεται από μεταμέλεια, παρουσιάζει μία ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα.

Όπως υπογράμμισε, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης τύπου :«Θα δουλεύεις όπως γουστάρουμε» (με περιορισμένο ωράριο, ανασφάλιστος κτλ), είναι απαράδεκτος. Στο όνομα της κρίσης οξύνονται οι επιθέσεις τόσο από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και την κυβέρνηση (το δημοσιο σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι ο χειρότερος εργοδότης), παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος καταδικάζοντας τις ελαστικές μορφές εργασίες και την αμφισβήτηση εργασιακών κατακτήσεων ετών.

Όπως σημείωσε, το ποσοστό ανεργίας των νέων έως 29 ετών στην Ελλάδα είναι διπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και ακόμα μεγαλύτερο μεταξύ των πτυχιούχων, κάνοντας λόγο για αντίληψη που προσπαθούν να περάσουν στους νέους ότι «δεν πειράζει αν δεν πάρεις πτυχίο», «να μη χάσεις χρόνο με σπουδές», ότι δεν χρειάζεται το μεταπτυχιακό κτλ.

Τέλος, στην αναφορά του στο θέμα της Παιδείας, ο Αλέκος Αλαβάνος παρατήρησε πως κεντρικό ζήτημα σε όλη την πολιτική της κυβέρνησης για την Παιδεία -των μεταρρυθμίσεων της ΝΔ- ήταν και είναι η νομιμοποίηση των ΚΕΣ. Ουδεμία προσπάθεια να αυξηθούν οι δαπάνες, να γίνουν αλλαγές οι οποίες δεν έχουν κόστος, όπως η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, η ελεύθερη πρόσβαση, τόνισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση εκδικητική διάθεση απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα και τον φοιτητικό κόσμο.

Το πανεπιστήμιο, είπε ο κ. Αλαβάνος, πρέπει και μπορεί να γίνει εστία γνώσης και έρευνα και πρόσθεσε την ανάγκη συγκρότησης φοιτητικών συλλόγων σε κάθε πανεπιστήμιο και σχολή, όπως και της ΕΦΕΕ την ύπαρξη της οποίας -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- ούτε καν δεν γνωρίζουν οι σημερινοί φοιτητές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή