Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για τη νεολαία

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 15:08
UPD:16:12
A- A A+

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα δικαιώματα της νεολαίας, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του εστιάζοντας «στο κρίσιμο πρόβλημα της απασχόλησης» διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα στα περιθώρια που υπάρχουν για τη στήριξη της απασχόλησης και των ευπαθών ομάδων, επισημαίνοντας όμως τις «αναπόφευκτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας».

«Το λύκειο έχει χάσει τη μορφωτική αποστολή του», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.

Αφού σημείωσε πως η κρίση επηρεάζει όλες τις χώρες, έστρεψε τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως η πολιτική δεν πρέπει να αιχμαλωτίζεται στο παρελθόν, το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα. «Οι επιπτώσεις στη χώρα μας είναι πιο ήπιες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες», γεγονός που όπως ανέφερε «μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το βλέπει, όπως μέχρι πολύ πρόσφατα δεν έβλεπε καμία οικονομική κρίση».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Παιδείας, τόνισε πως χρειαζόμαστες ένα νέο Λύκειο και ένα νέο εξεταστικό σύστημα. «Το λύκειο έχει χάσει τη μορφωτική αποστολή του», παραδέχθηκε και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα της εκπαίδευσης αφορούν την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, την εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε πολίτη ξεχωριστά». http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/08/1661553.htm

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης με αιχμή και πάλι τα ζητήματα της οικονομίας και της διαφθοράς. «Η αποχωρούσα κυβέρνηση της ΝΔ κληροδοτεί στη νέα γενιά μια οικονομία ύφεσης που τρέχει με αρνητικούς ρυθμούς, έχοντας σπαταλήσει το αναπτυξιακό απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε πως «είναι καιρός να αλλάξουμε πορεία». «Σήμερα ξέρουμε πού πήγανε τα χρήματα του ελληνικού λαού: σε φορολογικά δώρα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία» πρόσθεσε.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «είναι καιρός να αλλάξουμε πορεία».

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «ηθικά βάρη» που κληροδοτούνται στους νέους και αναφέρθηκε σε στρεβλά πρότυπα, «πρότυπα της διαφθοράς που αφήνει το συμπέρασμα ότι ο νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού». Μίλησε επίσης για το «βάρος των σκανδάλων, για το πρότυπο της πελατειακής αντίληψης και για την καλή γνώση των τεχνικών της απάτης».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ακόμη πως στόχος του κόμματός του είναι η πράσινη ανάπτυξη, η οποία «σημαίνει ανάπτυξη νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και ποιότητα ζωής για τη νέα γενιά». http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/08/1661576.htm

Πυρά τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: «Τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν από την κρίση, τώρα τελευταία έχει μπει ένα παραβάν στο χθες, στο χθες της ΝΔ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε κατά την πρωτολογία της.

Η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για γενίκευση της ελαστικής εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αναφερόμενη στο εκπαιδευτικό σύστημα, ανέφερε ότι ότι το κόστος των εκπαιδευτικών αναγκών για μία λαϊκή οικογένεια ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ για το 2008. Σημείωσε επίσης πως τέσσερις στους 10 Έλληνες είναι χωρίς βασική εκπαίδευση, ενώ 8.000 χιλιάδες μαθητές εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το δημοτικό, αριθμός που όπως σημείωσε είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Παράλληλα έκανε λόγο για γενίκευση της ελαστικής εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ζήτησε ακόμη ουσιαστική στήριξη του άνεργου και δωρεάν λαϊκή παιδεία, και όχι απλά δημόσια, γιατί όπως επισήμανε, τη δημόσια την έχει πληρώσει ακριβά μέχρι σήμερα η λαϊκή οικογένεια. Τόνισε επίσης πως τα κοινωνικά ταμεία για τους νέους, τους ανέργους και τους ασθενέστερους, αποτελούν ύβρη. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/08/1661558.htm

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση, διερωτήθηκε γιατί να πληρώσουν οι νέοι τις συνέπειές της. Στο όνομα της κρίσης οξύνονται οι επιθέσεις τόσο από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και την κυβέρνηση (το δημοσιο σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι ο χειρότερος εργοδότης), πρόσθεσε, καταδικάζοντας τις ελαστικές μορφές εργασίες και την αμφισβήτηση εργασιακών κατακτήσεων ετών.

Ο κ. Αλαβάνος σναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας, σημείωσε πως κεντρικό ζήτημα σε όλη την πολιτική της κυβέρνησης ήταν και είναι η νομιμοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Όπως σημείωσε, το ποσοστό ανεργίας των νέων έως 29 ετών στην Ελλάδα είναι διπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και ακόμα μεγαλύτερο μεταξύ των πτυχιούχων, κάνοντας λόγο για αντίληψη που προσπαθούν να περάσουν στους νέους ότι «δεν πειράζει αν δεν πάρεις πτυχίο», «να μη χάσεις χρόνο με σπουδές», ότι δεν χρειάζεται το μεταπτυχιακό κτλ.

Αναφερόμενος στο θέμα της Παιδείας, σημείωσε πως κεντρικό ζήτημα σε όλη την πολιτική της κυβέρνησης -των μεταρρυθμίσεων της ΝΔ- ήταν και είναι η νομιμοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ακόμη πως έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που κάνει τη Βουλή δικαστήριο και ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα την ώρα που η ελληνική οικογένεια έχει πρόβλημα και καταλόγισε μεγάλες ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τους υπουργούς και τους πρώην υπουργούς που ενδεχομένως έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/08/1661584.htm

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για απαξία του πολιτικού κόσμου στα μάτια της νεολαίας, κάνοντας αναδρομή στην πορεία ενός νέου 20 ετών και στα μηνύματα που λαμβάνει από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/08/1661631.htm .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή