ΝΑΤΟ: Εμπόδιο στην ένταξη της ΠΓΔΜ το Σκοπιανό

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 20:24
A- A A+

Η εκκρεμότητα της ονομασίας παραμένει το μόνο εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος είχε συναντήσεις στα Σκόπια με τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η εκκρεμότητα σχετικά με την ονομασία της παραμένει το μόνο εμπόδιο όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ δεν διαδραματίζει κάποιον ρόλο και δεν εμπλέκεται στο ζήτημα αυτό, το οποίο θέλουμε να δούμε να επιλύεται όσο το δυνατόν συντομότερα διότι η ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση είναι η μοναδική συνταγή όσον αφορά τη μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής αυτής», ανέφερε ο κ. Σέφερ.

Επίσης, ευχαρίστησε την ΠΓΔΜ για τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, σημείωσε ότι, παρά την απογοήτευση της χώρας από την απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου, η ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα εκπλήρωσε, από τον Απρίλιο του 2008, τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία, όπως συμπλήρωσε, δεν κατέστη δυνατή για γνωστούς λόγους. «Παρ΄ όλα αυτά, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παραμένει κορυφαία προτεραιότητα» πρόσθεσε.

Ο κ.Σέφερ ταξίδεψε στα Σκόπια από τα Τίρανα όπου μετείχε σε συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών και εκπροσώπους των πέντε χωρών της «Χάρτας της Αδριατικής» (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή