Δεν είναι φως φανάρι

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2009 21:54
UPD:09/05/2009 16:22

A- A A+

Μια πεφωτισμένη ομάδα αμερικανών ερευνητών ανακοίνωσε ότι δημιούργησε την μικρότερη κοινή λάμπα (πυράκτωσης) στον κόσμο, τόσο μικροσκοπική που είναι ορατή απλώς σαν ένα φωτεινό σημείο μόνο όταν είναι αναμμένη.

Το νήμα πυράκτωσης της λάμπας έχει πλάτος μόλις 100 ατόμων και είναι κατασκευασμένο από ένα και μοναδικό νανοσωλήνα άνθρακα.

Η λάμπα είναι δημιούργημα επιστημόνων, υπό τον καθηγητή Κρις Ρίγκαν, του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου UCLA και η σχετική ανακάλυψη περιγράφεται στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Η ανακάλυψη αποτελεί μια προσπάθεια αναζήτησης του συνόρου ανάμεσα στη θερμοδυναμική και την κβαντομηχανική, δύο θεμελιωδών, αλλά φαινομενικά ασυμβίβαστων θεωριών της σύγχρονης φυσικής.

Η ομάδα του UCLA χρησιμοποιεί την νανο-λάμπα για να μελετήσει το νόμο της λεγόμενης «ακτινοβολίας μαύρου σώματος», που ανακάλυψε ο διάσημος γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ το 1900. Το μικροσκοπικό νημάτιο πυράκτωσης της λάμπας είναι αρκετά μεγάλο για να ισχύουν σε αυτό οι στατιστικοί νόμοι της θερμοδυναμικής και αρκετά μικρό για να θεωρηθεί κβαντομηχανικό σύστημα.

Κατά βάθος, η όλη επιστημονική αναζήτηση των φυσικών είναι -με τη βοήθεια της λάμπας- να καταλάβουν πώς σχετίζεται η φυσική των μεγάλων και ορατών πραγμάτων με την φυσική των μικρών και αόρατων πραγμάτων - με απώτατο στόχο την ανακάλυψη της περίφημης και αιωνίως διαφεύγουσας «θεωρίας του παντός».

Οι νανοσωλήνες άνθρακα, που αποτελούν το νημάτιο, ανακαλύφθηκαν το 1991. Η χρησιμοποίηση όμως άνθρακα στα νημάτια πυράκτωσης ήταν ιδέα του Τόμας Εντισον και χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες λάμπες του κόσμου, μόνο που το νανο-νημάτιο της νέας νανο-λάμπας, αν και παρόμοιο με αυτό του Εντισον, είναι 100.000 φορές πιο στενό και 10.000 φορές πιο κοντό.

Η ανακάλυψη έρχεται σε μια εποχή που η τεχνολογία απομακρύνεται από τις γνωστές λάμπες πυράκτωσης και στρέφεται προς τη νέα γενιά των λαμπών LED, οι οποίες όμως ακόμα είναι αρκετά ακριβές για να τοποθετηθούν μαζικά σε σπίτια και γραφεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή