Κ. Καραμανλής: Πλήρης ένταξη της Τουρκίας σημαίνει πλήρης συμμόρφωση

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 17:21
UPD:17:43

Τη θέση ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί πλήρως και αποτελεσματικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός από τη Στοκχόλμη.

A- A A+

Τη θέση ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί πλήρως και αποτελεσματικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός από τη Στοκχόλμη όπου είχε διαβουλεύσεις με τον ομόλογό του Φρίντριχ Ρέινφελντ.

«Η θέση μας είναι σαφής και μπορεί να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

K. Kαραμανλής: Πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη της Τουρκίας

K. Kαραμανλής: Πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη της Τουρκίας

Από την πλευρά του ο κ. Ρέϊνφελντ δήλωσε ότι, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι το οποίο η Σουηδία επιθυμεί.

Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι εξελίξεις είναι συνεχείς, οι οικονομικές προβλέψεις έχουν πολλές φορές αναθεωρηθεί προς το χειρότερο και επομένως ο διαρκής συντονισμός των κρατών της ΕΕ είναι ιδιαιτέρως σημαντικός».

Σημείωσε επίσης ότι τόσο στο επίπεδο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τις ρυθμίσεις και το συντονισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανάληψη των αρνητικών φαινομένων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

Κ. Καραμανλής: Αυτή είναι η ώρα των ηγετών τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο

Κ. Καραμανλής: Αυτή είναι η ώρα των ηγετών τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτος στόχος της είναι η δημοσιονομική ισορροπία, δεύτερος η προώθηση της ανάπτυξης και τρίτος η στήριξη, στο μέτρο του δυνατού, της οικονομίας με μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και επισήμανε ότι «είναι ανάγκη να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσουμε τα κοινά μας μέσα και τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό αποτελεσματικά».

Τέλος ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία της προγραμματισμένης για το τέλος του έτους Διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης αυτής θα επιτευχθεί νέα διεθνής συμφωνία.

Κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, αρχής γενομένης από τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, της διεύρυνσης, της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών και της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή