Σκόπια: Την Τρίτη η ορκωμοσία του νέου προέδρου

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 18:50
A- A A+

Την Τρίτη αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του ο νεοκλεγείς πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Η ορκωμοσία του θα γίνει στη Βουλή και στη σχετική τελετή θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί τεσσάρων γειτονικών κρατών: της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, της Αλβανίας, Μπάμιρ Τόπι, της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς και του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς. Θα παραστεί επίσης και εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων, στην ορκομωσία προσκλήθηκαν ακόμη οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Κάρολος Παπούλιας και Γκιόργκι Παρβάνοφ, οι οποίοι, όμως, δεν επιβεβαίωσαν ότι θα παραβρεθούν.

Τα αλβανικά πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, αντέδρασαν διότι στην ορκομωσία του κ. Ιβάνοφ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν προσεκλήθη ο πρόεδρος του Κοσόβου Φάτμιρ Σεϊντίου. Μάλιστα τα δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι και η «Νέα Δημοκρατία» του Ιμερ Σελμάνι, ανήγγειλαν ότι οι βουλευτές τους δεν θα παραστούν αύριο στην ορκομωσία του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη ο πρόεδρος του Κοσόβου, παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές στα Σκόπια αποφάσισαν να μην προσκληθεί ο κ. Σεϊντίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακύρωνε την παρουσία του ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, 49 ετών, επικράτησε στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ που διεξήχθη στις 5 Απριλίου, με ποσοστό 63,14%, έναντι 36,86% που έλαβε ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι. Την υποψηφιότητα του κ. Ιβάνοφ στήριξε το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, στις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και ¶μυνας της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ θα διαδεχτεί στο αξίωμα του προέδρου της ΠΓΔΜ τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές. Ο κ. Τσερβένκοφσκι, στις 24 Μαϊου, θα αναλάβει την ηγεσία του SDSM από το οποίο και προέρχεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή