Ποιές οι πιθανότητες αναθέρμανσης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου;

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 22:15

A- A A+

Eξήντα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που το Ισραήλ έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών στις 11 Μαΐου του 1949. Η επέτειος συμπίπτει με μια συζήτηση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή, ενώ ο Πάπας Βενέδικτος από το Ισραήλ υπενθύμισε ότι "η διαρκής ασφάλεια είναι μία υπόθεση εμπιστοσύνης, η οποία μάλιστα τροφοδοτείται από τη δικαιοσύνη και από την ακεραιότητα", και έδωσε... σύντομη διάλεξη ετυμολογίας, θυμίζοντας ότι στην εβραϊκή λέξη: "Batah" (εμπιστοσύνη) ενυπάρχει η έννοια της "ασφάλειας".

Ποιες είναι όμως οι πιθανότητες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς όπως γράφει η Wetzlare Neue Zeitung «Ο Πάπας δεν είναι πολιτικός. Μπορεί να κάνει μια έκκληση για ειρήνη δεν μπορεί όμως να συμβάλει στην επίλυση του Μεσανατολικού»;

Ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα σε συνέντευξή του στους «Times» προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «νέας σύγκρουσης» που μπορεί να ξεσπάσει σε 12 ως 18 μήνες, σε περίπτωση νέας αναβολής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/11/1662353.htm .

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και στο δίδυμο Νετανιάχου (στη φωτογραφία) - Λίμπερμαν, οι οποίοι είχαν ξεκαθαρίσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι, αν υπάρξει διάλογος, αυτός θα διεξαχθεί ενδεχομένως με τη Συρία, και ότι δεν βλέπουν νόημα σε ένα διάλογο με τους Παλαιστινίους ούτε συμμερίζονται την άποψη ότι η ειρήνη θα βασιστεί στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Χθες ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους "εντός των προσεχών εβδομάδων" http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/11/1662521.htm .

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει μια νέα αρχή στις προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού. Ετσι δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς την κατεύθυνση του Ισραήλ που έκανε στο AIPAC, το «Αμερικανικό Λόμπι υπέρ του Ισραήλ»: «Σας λέω το εξής: Μην κτίζετε νέους οικισμούς, εγκαταλείψτε τους υπάρχοντες και επιτρέψτε στους Παλαιστινίους να κινούνται ελεύθερα. Διευκολύντε τους στον δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη και αναλάβετε μεγαλύτερες ευθύνες σε ζητήματα ασφαλείας. Αυτή θα ήταν μια υποδειγματική συμφωνία».

Στα σχέδια της Ουάσιγκτον βρίσκονται ξεχωριστές επαφές με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν μάλιστα ότι οι Αμερικανοί θα πουν πολλά πράγματα με το όνομά τους. Στο Ισραήλ πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν τη θέση των Αμερικανών με τη στάση του Μπάρακ Ομπάμα έναντι του Ιράν και σε αναζήτηση συμμάχων ανακαλύπτουν ξαφνικά την Ευρώπη που είναι λιγότερο διαλλακτική έναντι της Τεχεράνης.

Deutsche Welle, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή