Σταθμοί στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών

Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 13:43
UPD:13:48

A- A A+

- Το 1939 το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, με την υποστήριξη των Αμερικανών και των Βρετανών, αποφάσισε να διοργανώσει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ ως αντίβαρο στο Φεστιβάλ Βενετίας, στο οποίο είχε τότε επέμβει η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας. Το φεστιβάλ ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

- Η ιδέα υλοποιήθηκε τελικά το 1946. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται ετησίως από τότε, με εξαίρεση το 1948 και το 1950, που υπήρχαν προβλήματα στη χρηματοδότηση.

- Το 1949 άρχισε η έλευση των μεγάλων σταρ: ο Τάιρον Πάουερ, ο Όρσον Ουέλς, η Νόρμα Σίρερ, ο Έρολ Φλιν έδωσαν το παρόν εκείνη τη χρονιά. Η Μπριζίτ Μπαρντό έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1953.

- Το 1954 η στάρλετ Σιμόν Σιλβά έβγαλε το σουτιέν του μπικίνι της δίπλα στον Ρόμπερτ Μίτσαμ και μπροστά στους φωτογράφους, προκαλώντας σκάνδαλο και εκτοξεύοντας στα ύψη τη φήμη του φεστιβάλ.

- Το 1955 δημιουργήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας.

- Το 1968 ο Λουί Μαλ, που βρισκόταν στην κριτική επιτροπή μαζί με τον Ρόμαν Πολάνσκι, συνέβαλε, μαζί με άλλους σκηνοθέτες, στη διακοπή του φεστιβάλ εν μέσω φοιτητικών και εργατικών εξεγέρσεων στη Γαλλία. Μετά από ολονύκτια διαμάχη, οι διοργανωτές κατέληξαν στη ματαίωση του φεστιβάλ.

- Το 1993 η Τζέιν Κάμπιον ήταν η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας για την ταινία της «Μαθήματα Πιάνου».

- Το 1997 η κριτική επιτροπή δημιούργησε ειδικό έπαθλο για να απονείμει στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε.

Πηγές: Reuters, wikipedia.org

Προτεινόμενα για εσάς