«Η κοινωνική στράτευση θα φέρει πολιτική δράση και πίεση σε κάθε φορέα εξουσίας να πράξει το καθήκον του, να παρέμβει, να αλλάξει νόμους αν χρειαστεί. Η πείρα έχει δείξει ότι όταν οι πολίτες μιας τοπικής κοινωνίας που απειλείται η υγεία της ή η οικονομική της δραστηριότητα ή η καθημερινή ποιότητα της ζωής της αντιστέκονται, η τοπική και η κεντρική εξουσία υποχωρούν».
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου Athens Summit 2009 για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια.
Στην ομιλία του ο κ. Παπούλιας άσκησε κριτική στις ηγεσίες που «αντέδρασαν με άφρονα αισιοδοξία μπροστά σε επερχόμενες συμφορές, σε ορατές καταστροφικές εξελίξεις, όπως, για παράδειγμα, στην τωρινή οικονομική κρίση».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η έννοια της οικολογικής δημοκρατίας είναι αλληλένδετη με τους αγώνες για στοιχειώδη ποιότητα ζωής, και καταλήγοντας υπουγράμμισε: «Λίγο πριν έρθει η δωδέκατη ώρα, δημιουργείται το έδαφος για κοινωνική στράτευση σε ένα όραμα οικουμενικό, υπερκομματικό και πανανθρώπινο. Οι λύσεις είναι επώδυνες: Προϋποθέτουν συγκρούσεις με συμφέροντα, επιβάρυνση κόστους για εταιρείες, κυρώσεις σε βιομηχανίες, αυστηρότητα απέναντι σε ισχυρά συστήματα οικονομικής εξουσίας, δομικές αναθεωρήσεις πολιτικών».