Πιο επιφυλακτικοί ως προς τα οφέλη που έχει αποκομίσει η ΕΕ μετά τις διευρύνσεις του 2004 και 2007 εμφανίζονται οι Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των Ελλήνων, έναντι 56% των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η διεύρυνση συνέβαλε στην απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα τους, ενώ το 62% των Ελλήνων, έναντι 39% των ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διεύρυνση υποβάθμισε τα κοινωνικά κεκτημένα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ειδικότερα, στην ερώτηση «συμφωνείτε ότι η ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ συνέβαλε στην απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα σας;», το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων έδωσαν οι Έλληνες (80%), οι Ούγγροι (75%), οι Πορτογάλοι και οι Κύπριοι (72%).
Επιπλέον, στο ερώτημα «συμφωνείτε ότι η διεύρυνση της ΕΕ συνέβαλε στην υποβάθμιση των κοινωνικών κεκτημένων σε ολόκληρη την Ευρώπη;», πάλι οι Έλληνες έδωσαν τις περισσότερες θετικές απαντήσεις (62%) και ακολουθούν οι Σλοβένοι (52%), οι Ούγγροι (51%) και οι Πορτογάλοι (50%).
Ακόμη, το 76% των Ελλήνων, έναντι 65% των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι οι διευρύνσεις δυσχεραίνουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Το ίδιο πιστεύουν το 88% των Σλοβένων, το 83% των Πορτογάλων και το 79% των Γάλλων.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έφεραν στην ΕΕ η ευρωπαϊκή ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, το 56% των Ελλήνων, έναντι 58% των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η διεύρυνση βοήθησε να διατηρηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη. Επίσης, το 70% των Ελλήνων έναντι 73% των ευρωπαίων θεωρούν ότι η διεύρυνση συνέβαλε στη διάδοση των δημοκρατικών αξιών και στην εδραίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
Επιπλέον, το 75% των Ελλήνων (έναντι 73% των ευρωπαίων) θεωρούν ότι η διεύρυνση αύξησε τη βαρύτητα της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική και το 56% των Ελλήνων (έναντι 62% των ευρωπαίων) θεωρούν ότι η διεύρυνση αύξησε την ευημερία και την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Το 94% των Ελλήνων (έναντι 92% των ευρωπαίων) θεωρούν ότι η διεύρυνση αύξησε τις δυνατότητες των ευρωπαίων πολιτών να διακινούνται ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, το 72% των Ελλήνων, έναντι 51,% των ευρωπαίων θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ενίσχυσαν το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, το 63% των Ελλήνων, έναντι 54% των ευρωπαίων θεωρούν ότι η διεύρυνση δημιούργησε προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και αξιών.
Τέλος, στην ερώτηση «ποια είναι τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της στο μέλλον, πριν αποφασίσει να εντάξει νέα κράτη μέλη;», τόσο οι Έλληνες (52%) όσο και οι ευρωπαίοι (50%) κατατάσσουν πρώτο το θέμα της ελευθερίας και των δημοκρατικών αξιών και δεύτερο το θέμα της οικονομίας (Έλληνες 44% και ευρωπαίοι 40%). Ωστόσο, στην τρίτη θέση, οι Έλληνες κατατάσσουν το θέμα της σταθερότητας στα σύνορα της ΕΕ (34%), ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαίων πολιτών κατατάσσει στην τρίτη θέση το θέμα της μετανάστευσης (25%), στην τέταρτη, τα πολιτισμικά και θρησκευτικά ζητήματα (21%) και στην πέμπτη, τη σταθερότητα στα σύνορα της ΕΕ (17%).
ΑΠΕ-ΜΠΕ