Νέα επίθεση Γ. Παπανδρέου στη ΝΔ

Πρόκληση για τους σοσιαλιστές η ποιότητα της δημοκρατίας
Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 21:16
UPD:13/05/2009 00:49
A- A A+

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Βουλής εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Συμπόσιο των Αθηνών με θέμα «Η σοσιαλδημοκρατία και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Ποιο θα είναι το προοδευτικό μοντέλο για την Ευρώπη;»

Ανοίγοντας την ομιλία του, τόνισε ότι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν είναι όλα τόσο φωτεινά. Η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο της Βουλής με στόχο την παραγραφή αδικημάτων, με τον τρόπο αυτό φάνηκε πώς οι νεοσυντηρητικοί αντιλαμβάνονται τους δημοκρατικούς θεσμούς, πρόσθεσε.

Γ. Παπανδρέου: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα το στοίχημα για την ανθρωπότητα

Γ. Παπανδρέου: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα το στοίχημα για την ανθρωπότητα

Συνεχίζοντας τόνισε πως η πρόκληση σήμερα για τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης είναι η ποιότητα της δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως τα τελευταία χρόνια με το νεοσυντηρητισμό και την παγκοσμιοποίηση είχαμε τεράστια συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στους λίγους.

Εκτιμώντας πως ο Ευρωπαίος πολίτης αισθάνεται περιθωριοποιημένος, υπογράμμισε την ανάγκη επαναφοράς του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την επαναφορά της αγοράς και του κράτους στην υπηρεσία του πολίτη. Πρέπει να εγγυηθούμε κοινωνικά δικαιώματα πρόσβαση στη γνώση μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη στην οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, νέες μορφές συμμετοχής του πολίτη στη δημοκρατία όπως για παράδειγμα μέσα από το Διαδίκτυο, συμπλήρωσε.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, συνέχισε και μιλώντας για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πρότυπο δημοκρατίας, να εμβαθύνει στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη συμμετοχική δημοκρατία.

Το συμπόσιο των Αθηνών πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής υπό την αιγίδα των εφημερίδων Το Βήμα και El Pais σε συνεργασία με το "Βήμα ιδεών" και την κίνηση desirs d' avenir της Γαλλίας. Συντονιστής του συμποσίου είναι ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Μαρί Κολομπανί. Στο συμπόσιο μετέχουν διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Αννα Διαμαντοπούλου, Ζαν Λουί Μπιανκό από τη Γαλλία, Ντένις Μακ Σέιν από τη Βρετανία, Λάιφ Παγκρότσκι από τη Σουηδία, η βουλευτής Αγγέλικα Σβαλ-Ντίρεν από τη Γερμανία και οι οικονομολόγοι καθηγητές Γκάρι Ντίμσκι, Τάσος Γιαννίτσης, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ που έχει στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο Φίλιπ Αγκιόν.

Παρέμβαση έκανε ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορώντας την επίσης για επιλογή «πόλωσης και όξυνσης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν πρόκειται να την ακολουθήσει σε αυτόν τον κατήφορο, αλλά θα μιλά στους πολίτες για τα μεγάλα προβλήματα που τους απασχολούν, καθώς και τα ζητήματα της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας δήλωσε ότι «η χώρα πορεύεται χωρίς προϋπολογισμό και μια σοβαρή κυβέρνηση θα κρατούσε ανοιχτή τη Βουλή και θα έφερνε νέο προϋπολογισμό», ενώ αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια οικονομικά και τη φορολογία στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο ΣΕΒ.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί απόπειρας του προέδρου του ΣΕΒ να παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «όλοι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν θέσεις για την κοινωνία και την οικονομία, τις οποίες ακούμε με σεβασμό άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Αυτό που είπε πολύ καθαρά χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, καθένας κάνει την δουλειά του».

Όσον αφορά στο ύψος των δημοσίων εσόδων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημοσιονομική εκτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή