Κ. Σημίτης: Ανάγκη νέων κανόνων λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών

Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 22:50
UPD:13/05/2009 00:43
A- A A+

Στην οικονομική κρίση και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών εστίασε την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Συμπόσιο των Αθηνών με θέμα «η Σοσιαλδημοκρατία και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Ποιο θα είναι το προοδευτικό μοντέλο για την Ευρώπη».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως η οικονομική κρίση έδειξε ότι δεν υφίσταται ένας παγκόσμιος μηχανισμός για τη διαχείριση της κρίσης και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη των οικονομιών.

Σημείωσε ότι «οι μέχρι τώρα πολιτικές απαντήσεις των κρατών στην κρίση υπήρξαν ιδίως εθνικές, η δε διεθνής συνεργασία ήταν υποτονική ακόμα και στη σύνοδο των G20».

«Οι αγορές κεφαλαίου και γενικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να υπαχθούν σε ενιαίο ρυθμιστικό έλεγχο, τόσο στο εσωτερικό κάθε χώρας όσο και διεθνώς», ανέφερε ο κ. Σημίτης.

«Η ύπαρξη παγκόσμιων προδιαγραφών υποβοηθά τη δημιουργία παγκοσμίων αρχών για την τήρησή τους, μια διεθνή διακυβέρνηση, η οποία είναι εντελώς απαραίτητη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι μία τέτοια διεθνής αρχή», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη ότι «η κρίση επιβάλλει την αύξηση της δημοσιονομικής δαπάνης, διότι τα κράτη είναι οι μόνοι φορείς που μπορούν τώρα να δημιουργήσουν ζήτηση, αν και θα αυξηθεί το παγκόσμιο δημόσιο χρέος».

«Η εξέλιξη, ωστόσο, αυτή μπορεί να προκαλέσει έναν υψηλό και εκτεταμένο πληθωρισμό, που θα αρχίσει να φαίνεται με την ανάκαμψη και μπορεί να τη ματαιώσει. Η δημοσιονομική επέκταση θα πρέπει γιΆ αυτό να καθοδηγηθεί προς επενδύσεις που εξασφαλίζουν παγκόσμια μεγέθυνση», ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι «η πολιτική γενικά και ιδίως η σοσιαλδημοκρατική πολιτική οφείλουν να επιβάλουν σε παγκόσμιο επίπεδο νέους κανόνες λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή