Υπόθεση ΜΑΝ: Στα 10 εκατ. € οι καταγγελλόμενες δωροδοκίες

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009 21:14
A- A A+

Ποσό περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ αφορά η πιθανολογούμενη υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του γερμανικού βιομηχανικού ομίλου ΜΑΝ, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μονάχου, η οποία διεξάγει έρευνα για την υπόθεση.

«Σύμφωνα με τις υποψίες μας, οι δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο εξωτερικό, φθάνουν συνολικά τα 10 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Αντον Βίνκλερ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε πως στη Γερμανία, το ποσό των δωροδοκιών πρέπει να φθάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε εξονυχιστική έρευνα σε 59 χώρους που ανήκουν στον όμιλο, καθώς και στην κατοικία επτά ανθρώπων, με την βοήθεια 300 αστυνομικών, 100 ορκωτών λογιστών και 26 δικαστών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, περίπου 100 άτομα ανακρίθηκαν, και ένας από αυτούς εξακολουθεί να κρατείται προσωρινά. Ανάμεσα στα άτομα που ανακρίθηκαν είναι υπάλληλοι του ομίλου, αλλά επίσης και άτομα εκτός του ομίλου μέσω των οποίων μεταβιβάστηκαν οι καταγγελλόμενες δωροδοκίες προκειμένου να ενισχυθούν οι πωλήσεις φορτηγών και λεωφορείων της ΜΑΝ.

Τα πιθανολογούμενα γεγονότα, που προκύπτουν επίσης και από φοροδιαφυγή, έλαβαν χώρα ανάμεσα στο 2002 και το 2009, με ένα πολύ ευρύ δίκτυο εταιρειών βιτρίνας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη διαφθορά των υπαλλήλων εταιρειών-πελατών της ΜΑΝ και πέρασαν από εταιρείες βιτρίνας στη Μάλτα, στις Μπαχάμες, στις Παρθένους Νήσους, στην Κύπρο, το Λονδίνο ή ακόμη τη Νέα Υόρκη.

Η εισαγγελία του Μονάχου δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις διακλαδώσεις της έρευνας στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή