ΗΠΑ: Εξετάζεται η μεταγωγή κρατουμένων του Γκουντάναμο

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 06:49
UPD:09:35
A- A A+

Το ενδεχόμενο μεταγωγής των υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επανέναρξης των δικών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο από επιτροπές του στρατού, εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Wall Stree Journal».

Η πρόταση την οποία «ζυγίζει» ο Ομπάμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται το Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ - μέλος των επιτροπών τόσο για τις ένοπλες δυνάμεις όσο και για την δικαιοσύνη στο Κογκρέσο -, προβλέπει την επ' αόριστον κράτηση ορισμένων υπόπτων στις ΗΠΑ υπό την δικαιοδοσία ενός δικαστηρίου εθνικής ασφάλειας.

Ο Ομπάμα εξετάζει την τροποποίηση του συστήματος της κυβέρνησης Μπους όσον αφορά την δίωξη των κρατουμένων στη φυλακή που βρίσκεται στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο της Κούβας, που έχει δεσμευτεί ότι θα κλείσει έως το 2010, με στόχο να παραχωρηθεί μεγαλύτερη νομική προστασία στους υπόδικους.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα έχει επιχειρήσει να έλθει σε συνεννόηση με χώρες της Ευρώπης ώστε να δεχθούν ορισμένους από τους 241 κρατούμενους.

Τον Ιανουάριο, ο Ομπάμα είχε διατάξει την διακοπή των δικών στο Γκουαντάναμο για ένα τετράμηνο, προκειμένου η κυβέρνησή του να εξετάσει εάν αυτές θα γίνονται στο εξής από στρατοδικεία ή ποινικά δικαστήρια στις ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα, η διατύπωση, από μέρους του υπουργού ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς, της πρότασης να μεταφερθούν ορισμένοι από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ έτυχε ιδιαίτερα εχθρικής υποδοχής - ο Γκέϊτς δήλωσε πως αναμένει να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις σε μια τέτοια κίνηση.

Σημειώνεται ότι χθες Τετάρτη ο Ομπάμα έκανε στροφή 180 μοιρών παίρνοντας πίσω την απόφασή του να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από την κακομεταχείριση κρατουμένων υπόπτων, λόγω των ανησυχιών ότι θα βλάψουν την διεθνή εικόνα της χώρας και των ενόπλων της δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή