Μιανμάρ: Σε φυλακή μεταφέρθηκε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 06:52
A- A A+

Σε φυλακή μεταφέρθηκε σήμερα από το σπίτι της η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, όπου θα προσαχθεί σε δίκη για το ότι ένας άνδρας από τις ΗΠΑ πέρασε κολυμπώντας τη λίμνη που περιβάλλει την κατοικία της και παρέμεινε σε αυτήν επί δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα.

Οχηματοπομπή της αστυνομίας μετέφερε την 63χρονη πολιτικό από την κατοικία της στην Γιανγκόν λίγο μετά τις 07:00 τοπική ώρα (03:30 Ελλάδας), σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Επιβλήθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ο δρόμος που οδηγεί στην κατοικία της πολιτικού αποκλείστηκε.

Σύμφωνα με αυτόπτες, περίπου 15 λεπτά αργότερα η Αούνγκ Σαν Σου Κι εισήλθε στην διαβόητη φυλακή Ινσέιν, στα προάστια της Γιανγκόν, όπου θα δικαστεί.

Το κόμμα της είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως αναμενόταν να μεταχθεί στο δικαστήριο στις 10:00.

Ο Τζων Γιέταου, υπήκοος ΗΠΑ, συνελήφθη από την αστυνομία στην Μιανμάρ, η οποία κυβερνάται από στρατιωτικό καθεστώς, την περασμένη εβδομάδα, διότι μετέβη χωρίς άδεια στο σπίτι της πολιτικού, η οποία έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ. Αμερικανός διπλωμάτης τον είδε για πρώτη φορά χθες Τετάρτη μετά τη σύλληψή του.

Ο Νυάν Ουίν, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης για την Δημοκρατία, του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "ο δικηγόρος της είπε ότι οι αρχές θα ασκήσουν κατηγορίες εναντίον της κυρίας και δύο υπηρετριών της... δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είδους κατηγορίες θα είναι".

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 19 ετών απομονωμένη σχεδόν πλήρως στο καταρρέον σπίτι της, μετά την άρνηση της χούντας να αναγνωρίσει τη σαρωτική νίκη του κόμματός της στις τελευταίες εκλογές που είχαν διεξαχθεί στη χώρα, το 1990.

Το κόμμα της ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η υγεία της πολιτικού δεν είναι καλεί και ζήτησε να της παρασχεθεί επειγόντως ιατρική βοήθεια μετά τη σύλληψη του γιατρού της εξ αιτίας του περιστατικού με τον Αμερικανό. Ο δικηγόρος Κι Ουίν δήλωσε ότι ο Γιέταου είναι ένας "λάτρης της περιπέτειας" που έδρασε μόνος.

Η κατ' οίκον κράτηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι λήγει στα τέλη Μαΐου, ωστόσο διπλωμάτες αναμένουν ότι οι αρχές της Μιανμάρ θα παρατείνουν την ποινή.

Η επίσημη εφημερίδα Νέο Φως της Μιανμάρ ανέφερε ότι ο πολίτης των ΗΠΑ ομολόγησε πως εισήλθε στη χώρα με τουριστική βίζα, την 2α Μαΐου, έφθασε στο σπίτι της πολιτικού κολυμπώντας την επόμενη ημέρα, εισήλθε σε αυτό μυστικά και έμεινε εκεί. Σύμφωνα με αξιωματούχους, συνάντησε μυστικά την πολιτικό. Συνελήφθη την 6η Μαΐου, ενώ επιχειρούσε να περάσει απέναντι κολυμπώντας.

Οι αρχές κατέσχεσαν το διαβατήριό του, ένα μαύρο σακίδιο πλάτης, έναν πυρσό, μια πτυσσόμενη πένσα, μια φωτογραφική μηχανή, δυο εκατοδόλαρα και μερικά χαρτονομίσματα της Μιανμάρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή