Νταβούτογλου: Η τουρκική ένταξη να μη γίνει εσωτερικό ζήτημα της Ε.Ε.

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009 15:33
UPD:15:43

Όπως είπε o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

A- A A+

Εκκληση προς τους «27» να μη μετατρέπουν το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, απηύθυνε σήμερα από τη Στοκχόλμη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Σουηδό ομόλογό του και τον Επίτροπο Ρεν.

«Παρακαλώ, μη μετατρέπετε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε εσωτερικό ζήτημα», ανέφερε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο Ολι Ρεν.

Όπως είπε, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι μοναδικός στόχος της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ είναι να γίνει πλήρες μέλος.

«Για μας δεν είναι ένα συνηθισμένο θέμα εξωτερικής πολιτικής, ούτε μία απλή τεχνική υπόθεση», αλλά εντάσσεται «στη μακρά διαδικασία εκσυγχρονισμού της Τουρκίας», σημείωσε ο Αχμέτ Νταβούτολγου.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα επιλογής, αλλα αρχής», τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα ανοίξουν και άλλα θεματικά κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ πριν από το τέλος της τσεχικής προεδρίας και την έναρξη της σουηδικής.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «προχωρούν κανονικά». Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο Φινλανδός Επίτροπος, συζήτησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου το θέμα της Κύπρου, όπου -όπως είπε- «βρίσκεται σε εξέλιξη μία σοβαρή διαδικασία διαπραγματεύσεων ... με μία πραγματική ευκαιρία επίτευξης ενός πλήρους διακανονισμού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή